Uljanikovci nece ostati bez posla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Niti jedan uljanikovac nece ostati bez posla ukoliko se kriza ne produbi, rekao nam je Rajko Kutlaca, glavni povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u Uljaniku, kad smo ga pitali da procijeni kakva jesen ocekuje pulske brodograditelje.

- Zbog smanjenog intenziteta proizvodnje postupno se smanjuje broj kooperanata, ali postojeci Uljanikovi radnici ostaju. Tocnije, dijelu radnika ponudit ce se drugo radno mjesto i prekvalifikacija, o cemu se vec dulje govori. Ukoliko su zaposlenici spremni prihvatiti promjenu, radno mjesto nece biti upitno. Takvo je vrijeme da je najvažnije ocuvati radna mjesta, smatra ovaj sindikalac.

Kao što smo jucer pisali, od ovog su tjedna narucena još dva broda, bulk carriera, za Uljanik plovidbu. U nedostatku drugih poslova gradnja za Plovidbu ovog je casa rješenje za popunjavanje kapaciteta pulskog brodogradilišta kako se ne bi zaustavila proizvodnja. Rješenje aktualne krize u brodogradnji Uljanikovi menadžeri pronalaze u suradnji s tvrtkom u kojoj su vecinski vlasnici.

Istom su rješenju pribjegli i u vrijeme Domovinskog rata. Zahvaljujuci gradnji skupih plovila Uljanik ove godine ocekuje tri milijarde kuna prihoda, što je jednako kao i sva ostala hrvatska brodogradilišta zajedno. Vrijednost brodova za rasuti teret znacajno je manja, stoga su oni prijelazno i nužno rješenje u ocekivanju ugovora za gradnju sofisticiranih brodova kojima se nadaju pulski brodograditelji. Posljednji bulk carrier izgraden je 2001. upravo za Plovidbu i stajao je 19,7 milijuna americkih dolara. Plovidba ga je 2006. prodala za 33 milijuna dolara državnom brodaru iz Splita - Jadroplovu.

Proces izgradnje broda odvija se u fazama, tako da novougovoreni brodovi ne mogu donijeti punu zaposlenost svih dijelova Uljanika odmah. Prethodno je potrebno napraviti sve pripreme od onih u konstrukciji i projektiranju do narudžbe materijala i rezanja limova. Potrebno je izvjesno vrijeme dok posao ne stigne i u samo brodogradilište.


Podijeli: Facebook Twiter