Uljanikovac ozlijeđen zbog pražnjenja elektriciteta

Uljanikov pogon u Vodnjanu
Uljanikov pogon u Vodnjanu

Franko Kontošić iz Gajane, radnik Uljanik proizvodnje opreme, ozlijeđen je jutros od veće količine elektrostatičkog pražnjenja u postrojenju te tvrtke u Vodnjanu. Kontošić je srećom samo lakše ozlijeđen, kako su javili iz Uljanika, "od izboja manjeg električnog naboja" dok je radio na autodizalici.

On je autodizalicom na platformu spuštao materijal pri čemu je došlo do elektrostatičkog pražnjenja koje ga je pogodilo u ruku. Kontošić je hitno je prebačen u pulsku Opću bolnicu gdje mu je pružena liječnička pomoć.

Vodnjanom i okolicom ubrzo se proširila priča da je Gajanca udario grom, no na sreću nije bilo tako. Da se to dogodilo najvjerojatnije ne bi samo on stradao već i ostali radnici koji su se nalazili u njegovoj blizini.

Pokušali smo stupiti u kontakt s njime, no budući da je za našeg posjeta hitnom traktu bio na promatranju onemogućen nam je pristup prostoriji u kojoj se nalazio. Ipak, da je s njime sve u redu potvrdila nam je i ženska osoba koja se javila na njegov kućni broj telefona. Istaknula je da je Franko članovima obitelji rekao da ne želi davati izjave za medije.

U priopćenju kojeg je potpisao Denis Jambrošić iz ureda za odnose s javnošću brodogradilišta Uljanik pojašnjeno je da je Kontošiću lakše ozlijeđena ruka, te da će nakon promatranja i liječenja biti pušten kući.

"Danas je u Uljanik proizvodnji opreme u Vodnjanu tijekom obavljanja radnih zadataka lakše ozlijedio ruku radnik Franko Kontošić. Nesreća se dogodila za vrijeme spuštanja tereta auto dizalicom prilikom čega je došlo do izboja manjeg električnog naboja zbog razlike potencijala, do koje je očito došlo približavanjem olujnih oblaka i grmljavine. Srećom ozbiljnijih posljedica nema, te će radnik prema posljednjim informacija nakon promatranja biti pušten kući" stoji u priopćenju kojeg potpisuje Jambrošić.

Sudski vještak elektrotehničke struke mr. sc. Milan Marić nije komentirao konkretan slučaj iz Vodnjana već nam je općenito objasnio kako dolazi do elektrostatskog pražnjenja u sličnim situacijama. - Većina kamiona ima vrpce od guma koje vuče po podu jer može doći do nakupljanja elektriciteta, a on se tako prazni. Nekad su to imali i automobili. To znači da se nakuplja napon kao na akumulatoru. Kamion se nabije jednim električnim poljem, a drugim je nabijeno tlo ispod njega. No, vozilo "hoda" po gumama pa kad ga netko dotakne dođe do pražnjenja. I na automobilima se to događa, a pogotovo kada nosite sintetiku čak zna i zaiskriti kad se za njega uhvatite prilikom izlaska. Po propisima dizalice su obavezne kad se postavljaju za rad da spuste one svoje metalne nogice. One su ujedno i neka vrsta uzemljenja. Ako se to ne učini može doći do elektrostatskog pražnjenja. Može se dogoditi da vas pogodi takvo pražnjenje i bez da dodirnete predmet, dovoljno je da budete u blizini. Mislim da vlažno vrijeme ne pojačava to djelovanje, čak suprotno", rekao nam je sudski vještak Marić. (Mateo SARDELIN i Srećko PERŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter