Uljanikova ploveća tvornica za preradu ribe


U pulskom brodogradilištu Uljanik za nekoliko dana ruskoj kompaniji MTF iz Murmanska bit će predana novoizgrađena ribarica Taurus. Ova uistinu sofisticirana ploveća tvornica za preradu ribe pulskim je brodograditeljima bila pravi izazov s obzirom na to da se radi o prvom takvom brodu uopće koji je izgrađen u Uljaniku. Iako nema nikakve veze s bikom (taurus - na latinskom bik), ovo ploveće zdanje već prije početka rada na moru pokazuje svu svoju moć i snagu poput životinje čije ime nosi.

Bojan Skočilić, prvi čovjek projekta izgradnje ruske ribarice, kaže da je to prvenstveno brod, zatim kočarica i naposljetku tvornica za preradu i skladištenje smrznute ribe.

- Prije neki dan u Uljanik su došli predstavnici ruske sanitarne inspekcije. Njihov je pregled prošao odlično i nisu imali nikakve primjedbe. Ovih se dana na brodu izvode završni radovi i "šminkanje" paluba i drugih dijelova te se očekuje skora primopredaja. Posada ruske ribarice je već u Puli i zajedno s nama pregledava brod. Mislim da je cijela ekipa Uljanika odradila izuzetan posao što nam zasigurno otvara vrata za daljnju suradnju s Rusima na tom polju. Nedavno smo u more porinuli i drugu kočaricu za ruske naručitelje i nadam se da nećemo stati na tom brodu, rekao je Skočilić.

Taurus se doima vrlo impozantno. Iako je dugačak svega 64 metra, ovaj je brod dosta visok. Pramac je pojačan čeličnim dodacima nalik ledolomcima zbog toga što će ploviti sjevernim morima u kojima je moguće naići na zaleđeno more. Krmena vrata otvaraju se u trenutku kada se na brod počinje potezati mreža, kaže naš domaćin Marjan Antić.

Prema onome što smo vidjeli i čuli, Uljanik je ovim brodom zaista pokazao da je domaća pamet i te kako postala konkurentna na svjetskim brodograđevnom tržištu.

Video snimku s broda pogledajte ovdje. (Cristian Bruno GALIĆ; Milivoj MIJOŠEK)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter