Uljanik ugovorio gradnju dviju platformi

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Pulsko brodogradilište Uljanik i belgijska kompanija GeoSea potpisali su ugovor o gradnji dvije samopodizne radne platforme na vlastiti pogon. Kompanija Geo Sea je sastavni dio velike svjetske grupacije za infrastrukturne i «off shore» radove na moru DEME Grupa.

Platforme koje će Uljanik uskoro početi graditi su namijenjene za obavljanje različitih «off shore» radova, izradu konstrukcija, postrojenja i struktura, poput primjerice postavljanja vjetroelektrana na moru ili gradnje mostova. Dakle to nisu platforme za eksploatiranje ugljikovodika već platforme za složene morske inženjerske projekte.

Inače, DEME Grupa specijalizirana je za obavljanje složenih morskih inženjerskih projekata poput geotehničkih istraživanja na velikim dubinama, postavljanja vjetroelektrana, zatim za potporu i logističke usluge, kao i radove na istraživanjima, održavanju te popravku off shore struktura.

Podsjetimo, Uljanik već ima iskustva s gradnjom samopodizne radne platforme budući je početkom osamdesetih u suradnji s ostalim hrvatskim brodogradilištima izgradio platformu Labin koja je ponovo u Uljaniku na temeljitom remontu i podizanju postojećih performansi. Planirana isporuka ugovorene platforme je tijekom 2017. godine (C. B. G.)


Podijeli: Facebook Twiter