Uljanik ugovorio dva broda za Kazahstan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osam hrvatskih i osam kazahstanskih tvrtki danas je u Uredu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović potpisalo ugovore o suradnji ukupno vrijedne 260 milijuna eura ili 1,8 milijardi kuna. Dva ugovora odnose se na pulsko brodogradilište Uljanik i kazahstansku tvrtku Kazahstan Temir Žoly za izgradnju trajekata i transfer tehnologije.

Predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda rekao je da će se realizirati gradnja dva broda za Kazahstan, od kojih će jedan biti isporučen 2017., a drugi 2018. godine. Dodao je da je Uljanik već prisutan na tom i tržištu regije oko Kazahstana.

Predsjednik Uprave Instrumentarije Vinko Barišić potpisao je ugovor s tvrtkom Sultan sedmogodišnji ugovor o otvaranju zajedničke proizvodnje protetskih i ortopedskih pomagala u Kazahstanu.

Predsjednica Grabar-Kitarović rekla je da su "hrvatske tvrtke u Kazahstanu i cijelom tom području iznimno su cijenjene".

- Uljanikovi brodovi plove Kaspijskim morem, razvija se suradnja na području turizma i informatičkih tehnologija te držim da se to treba i nastaviti, rekla je Grabar-Kitarović.

Dodala je da je potpisivanje ugovora iznimno bitno za gospodarske odnose Hrvatske i Kazahstana, te naglasila da je još u procesu potpisivanja nekoliko međudržavnih ugovora između dviju zemalja.

Predstavnici hrvatskih i kazahstanskih tvrtki te su ugovore i sporazume potpisali u prisustvu predsjednice  Grabar-Kitarović i veleposlanika Kazahstana Aslana Mussina, pri čemu je istaknuto da to predstavlja nastavak dobrih gospodarskih, ali i bilateralnih odnosa dviju zemalja.

Veleposlanik Kazahstana Mussin zahvalio je predsjednici na pomoći oko ovih ugovora i sporazuma najavivši da će kazahstanski predsjednik biti prisutan na potpisivanju budućih ugovora s hrvatskim gospodarstvenicima, a koji su u procesu finaliziranja.

- Hrvatska je strateški partner za suradnju Kazahstana na Balkanu, a obje zemlje su relativno nove i mlade, rekao je Mussin. (Z. CRNČEC/NL)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter