Uljanik TESU SZZ uskoro u stečaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radnici tvrtke Uljanik TESU Strojevi za zavarivanje (SZZ), njih 35, godinu dana su bez posla i plaće. Više ni ne dolaze na posao; vrata tvrtke su zaključana, radnici su doma jer su zbog nedostatka sredstava izgubili i ono malo posla koji im se nudio, tvrdi Doriano Šain, predstavnik radnika u Nadzornom odboru.

- Početkom tjedna u Fini je održano ročište vezano uz predstečajnu nagodbu, međutim, nitko se nije pojavio, izuzev jednog vjerovnika. Ako se vjerovnici ne pojave, smatra se da su automatski protiv nagodbe. Ukoliko se u roku od 17 dana nitko ne bude žalio, tvrtka ide u stečaj, tvrdi Šain. Kaže da je ovog tjedna u Strojevima održan skup radnika na kojem je direktor Endi Glavinić govorio upravo o skorašnjem pokretanju stečaja.

Glavinić nam je potvrdio da je održano ročište na kojem se većina vjerovnika izjasnila protiv nagodbe. Ako se u spomenutom roku od 17 dana nitko ne bude žalio, Fina će, veli, predložiti stečaj, a rješenje o stečaju donosi nadležni sud.

- Strojevi vjerovnicima duguju oko 3,5 milijuna kuna, dok potraživanja 35 radnika iznose oko milijun i pol kuna. Zadnja plaća, ona za studeni 2014., isplaćena je protekloga ljeta. Na skupu sam obavijestio radnike o stanju u tvrtki koja će najvjerojatnije u stečaj.

U Finu, gdje je bilo ročište na kojem su se trebala utvrditi potraživanja vjerovnika, došao je samo predstavnik Ministarstva financija. Ostali su bili protiv predstečajne nagodbe. Samo tvrtka Indi iz Vodnjana potražuje više od milijun kuna, veli Glavinić i napominje da Strojevi, koji posluju unutar Uljanikovih zidina, nemaju imovine kojom bi eventualno namirili vjerovnike, izuzev zastarjelih strojeva.

Velika većina strojeva je jako stara, amortizirana i njihova je knjigovodstvena vrijednost nula. Nismo zatražili sudsko vještačenje ukupne vrijednosti svih strojeva, to će učiniti stečajni upravitelj.

Hoće li se iz imovine moći namiriti radnici? U interesu svakog vjerovnika trebala je biti nagodba, jer je to jedini način da vjerovnici nešto dobiju. Tvrtka nema više imovine u odnosu na visinu potraživanja radnika. Radnici bi mogli naplatiti neka svoja potraživanja, dok je, s druge strane, vrlo vjerojatno da se ostali vjerovnici neće moći naplatiti, napominje direktor. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter