Uljanik TESU još nije dobio place za srpanj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko 150 radnika Uljanika Tvornice elektricnih strojeva i uredaja d.d. (TESU) još uvijek nije dobilo placu za srpanj. Premda je placa cesto kasnila koji dan, nikada se, do sada, još nije dogodilo da kašnjenje prelazi u iduci mjesec. Buduci da je vec sredina rujna, oba sindikata koja djeluju u tvrtki pokrenula su postupak za štrajk. Povjerenik iz Sindikata Istre i Kvarnera te povjerenik Sindikata metalaca ovog su tjedna u procesu mirenja s poslodavcem i nadaju se da ce prije najavljenog štrajka place ipak stici.

Kako doznajemo od Rajka Kutlace, povjerenika SIK-a u Uljaniku i clana Radnickog vijeca TESU-a, poduzece je snašla nelikvidnost, a problematicna je i naplata te priljev sredstava. Medutim, poslovodstvo mora osigurati novac barem za ono osnovno, a to su place, dodaje Kutlaca.

Podsjetimo da oko 50 posto svojih proizvoda TESU radi za hrvatsku brodogradnju i s njom dijeli problem likvidnosti. Svaki brod koji nastaje na hrvatskim navozima velikih brodogradilišta ima tri ili više TESU-ova generatora. Pored toga, oko 30 posto proizvodnje odvija se za talijanskog partnera Ansaldo, dok su preostalih 20 posto hidrogeneratori. Prošle i pretprošle godine intenzivno se razgovaralo o ulaganju talijanskog Ansalda u ovo pulsko poduzece. Medutim, kako je vlasništvo bilo nedefinirano, a pomorsko dobro nikako da se odredi, strani partner je odustao od kupovine. Nakon toga uslijedila je kriza, a Ansaldo ima drugacije poslovne planove te upravo mijenja vlasnicku strukturu. Mnogi žale za tom prilikom jer bi putem talijanskog partnera TESU-u bio omogucen prodor na nova tržišta.


Podijeli: Facebook Twiter