Uljanik smanjuje kapital za 70 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na prošlotjednoj sjednici Nadzornog odbora Uljanika d.d. donijeta je odluka o smanjenju temeljnog kapitala formiranog u pretvorbi 1991., objavljeno je na stranicama Zagrebacke burze. Predvideno je smanjenje kapitala za 70 posto, sa 670,7 na 201,2 milijuna kuna.

S razlikom od 454,4 milijuna kuna planiraju pokriti akumulirani gubitak, a preostali iznos koji ce se umanjiti, od 15,2 milijuna, vjerojatno ce se preknjižiti u rezerve. Ipak, trebat ce to potvrditi dionicari na skupštini koja ce se naknadno sazvati.

S obzirom na to da se planira zadržavanje postojeceg broja dionica, 2.236.253, jasno je da ce se tom odlukom smanjiti nominalna vrijednost dionice s 300 na 90 kuna. No, ta odluka ne bi se trebala odraziti na burzovnu cijenu dionice koja se krece od 51 do 84 kune u proteklih godinu dana. Ranije je dostizala i višestruko vece vrijednosti, a rekordna cijena od 470 kuna zabilježena je 14. kolovoza 2007.

Iako se akumulirani gubitak knjižio u bilanci društva citavo proteklo desetljece, on se tek sada poništava u trenutku kada se priprema postupak privatizacije putem radnickog dionicarstva i dokapitalizacije. To znaci da je po staroj vrijednosti kapitala svaki Uljanikov radnik trebao imati mogucnost upisa i kupnje 100 tisuca kuna vrijednih dionica.

No, malo bi koji radnik upisao toliku veliku vrijednost bez obzira na to koliki popust dobio. Nakon smanjenja kapitala imat ce mogucnost upisa i kupnje nominale vrijednost od 30 tisuca kuna.

Dakle, nova vrijednost kapitala ce biti 201,2 milijuna kuna. Radnicima ce biti ponudeno 39 posto kapitala, odnosno 78,5 milijuna kuna. Podijelimo li taj iznos s 2.600 radnika grupe Uljanik, dobivamo ranije navedeni iznos od 30 tisuca kuna.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Cacic na sjednici Vlade prije mjesec i pol dana izjavio je da ce se radnicima po povoljnim uvjetima ponuditi dionice Uljanika. To znaci da bi paket dionica nominalno vrijedan 30 tisuca kuna mogli platiti manje od toga. Koliko manje? Na to pitanje još nitko nije odgovorio. (Piše Paulo GREGOROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter