Uljanik širi poslove s Azerbajdžanom

Uljanik je jedan ugovor s Azerbajdžanom potpisao u svibnju 2011.  (M. MIJOŠEK)
Uljanik je jedan ugovor s Azerbajdžanom potpisao u svibnju 2011. (M. MIJOŠEK)

Pulsko brodogradilište Uljanik pregovara o proširenju uspješne suradnje s Azerbajdžanom, izvijestili su iz Uljanika nakon što su njihovi stručnjaci bili dijelom hrvatskoga izaslanstva koje je, predvođeno bivšim predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, od 3. do 5. listopada boravilo u Azerbajdžanu.

"Tijekom tog posjeta bilo je riječi o nastavku suradnje i gradnji brodova za prijevoz vagona, ali i o nekim drugim projektima, odnosno tipovima brodova koje u Uljaniku pripremamo za spomenuto tržište", odgovorili su iz Uljanika na upit ne precizirajući o kakvim je drugim projektima riječ.

Bivši predsjednik Republike predvodio je izaslanstvo hrvatskih gospodarstvenika na Međunarodnom humanitarnom forumu Baku 2012, skupu na kojemu je sudjelovalo više od 800 sudionika, među kojima i deset bivših predsjednika europskih država.

- U tih nekoliko dana, dvaput me primio azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev. S njim sam još ranije uspostavio prijateljsku vezu pa u Azerbajdžanu uvijek mogu lako doći do potrebnih kontakata s ministrima ili šefovima institucija, kazao je Mesić te dodao da hrvatske tvrtke pregovaraju o raznovrsnim poslovima.

- Pregovara se o jako unosnim poslovima za hrvatske proizvođače, a među njima su i raznovrsni poslovi iz vojnog sektora, primjerice o vojnoj opremi, kazao nam je Mesić.

Uljanik je u rujnu isporučio dva broda za prijevoz vagona Azerbajdžanu nosivosti pet tisuća tona. Ugovori za te brodove potpisani su u svibnju 2011. Suradnja je već tradicionalna: sredinom osamdesetih, Uljanik je za Azerbaijan State Caspian Shipping Company izgradio osam brodova za prijevoz vagona. Ta suradnja, kažu u Uljaniku, "čini čvrstu osnovu za buduće poslove". (B. PAVELIĆ/Novi list)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter