Uljanik se ne smije privatizirati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Privredno rasulo u Hrvatskoj, privatizacija Uljanika te aktualni dogadaji u Glasu Istre bili su tema konferencije za novinare istarske Socijalisticke radnicke Partije održane u cetvrtak. Kako je rekao predsjednik Vladimir Kapuralin, izraz monetarna ili financijska kriza nije dovoljan za realni prikaz trenutnog stanja koji se može opisati samo rijecima "kriza sistema".

- Privredno rasulo prisutno je u gotovo svim djelatnostima, od industrije do poljoprivrede, o cemu svjedoce masovni prosvjedi radnika širom zemlje, ustvrdio je Kapuralin. Naglasio je da Vlada nema osmišljen program niti strategiju izlaska iz situacije.

Posebno se osvrnuo na "trenutni udar na brodogradnju" koja je, kako veli, zadnji bastion hrvatskih industrijskih ostataka koji uz sebe veže velik broj pratecih djelatnosti. Privatizacija brodogradnje zapravo znaci dizanje ruku od sudbina zaposlenih i vodi k njenoj likvidaciji, rekao je Kapuralin. Naglasio je da buduci potencijalni kupci dolaze iskljucivo radi profita i da ne namjeravaju spašavati radna mjesta.

Brodogradnja u postojecim uvjetima mora ostati u državnom vlasništvu, vodena od strucne uprave i zaposlenih, rekao je Kapuralin.

Osvrnuo se i na aktualno stanje u Glasu Istre ustvrdivši da je nezavisno novinarstvo nestalo te su novine danas alat u rukama politicara i kapitala. To vrijedi i za Glas Istre koji je, smatra Kapuralin, odavno napustio one vrijednosti na kojima je nastao.


Podijeli: Facebook Twiter