Uljanik: Radnici preuzeli vlasništvo

Sadašnji i bivši zaposlenici Uljanika otkupili 1.299.174 dionice brodogradilišta (Arhiva/D. ŠTIFANIĆ)
Sadašnji i bivši zaposlenici Uljanika otkupili 1.299.174 dionice brodogradilišta (Arhiva/D. ŠTIFANIĆ)

Sadašnji i bivši zaposlenici Uljanika otkupili su od države ukupno 1.299.174 dionica svog brodogradilišta, čime su stekli 58,09 posto od ukupnog broja glasačkih prava.

Pridoda li se tome 12,67 posto koje uljanikovci i drugi mali dioničari imaju odranije, udio "radničkih" dionica u ovom pulskom brodogradilištu nakon provedenog ESOP-a koncem srpnja ove godine penje se na 70,76 posto.

Precizne brojke o otkupljenim dionicama mogu se pronaći u priopćenju koje je Zagrebačkoj burzi odaslala Uprava "Uljanika", nakon što se njima oglasila Agencija za upravljanje državnom imovinom o promjenama u postotku glasačkih prava.

Posljednja redovna godišnja Skupština Uljanika održana je zadnjeg dana kolovoza, i to u starom sastavu odnosno prema dosadašnjoj vlasničkoj strukturi u kojem su država i njezine institucije i fondovi raspolagali s ukupno 84,24 posto dionica pulskog škvera.

Na toj su Skupštini donesene važne odluke vezane uz skorašnju dokapitalizaciju ovog brodogradilišta slijedom kojeg će Uljanik moći izdati do najviše 3.354.380 novih dionica što bi temeljni kapital uvećalo za maksimalnih 301.894.200 kuna.

Konačan broj novih izdanih dionica te novac koji će se prikupiti od planirane dokapitalizacije odredit će interes institucionalnih ulagača na javnoj ponudi.

Glavni povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera Rajko Kutlača kaže da bi prema najavama koje su na Skupštini dobili od predsjednika Uprave Uljanika Antona Brajkovića za raspis javnog poziva sve trebalo biti pripremljeno do konca ovog mjeseca. (O. A./NL)


Podijeli: Facebook Twiter