Uljanik: Prvo porinuce za javnost nakon godinu dana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brod za prijevoz rasutog tereta "Punta" u subotu je porinut u more u Uljaniku nakon što je kuma broda Maša Srdic, maturantica pulske gimnazije, presjekla konop.

Svecanosti je prisustvovalo više stotina gradana, a medu njima mnogo obitelji s djecom koje su došle iz mnogih krajeva Istre. Bila je to prilika da nakon 13 mjeseci gradani ponovno prisustvuju porinucu koje je u tom razdoblju bilo zatvoreno za javnost.





Porinut brod dug je 190, a širok 32 metra te nosivosti 52 tisuce tona. To je treci iz serije od cetiri istovjetna broda koja Uljanik gradi za narucitelja iz Liberije, tocnije tvrtku United Shipping Services 15 ciji ce vlasnici biti, kad bude izvršena primopredaja broda, Uljanik Plovidba i Uljanik.

Do sada su po tom modelu izgradeni jednaki brodovi "Veruda" i "Stoja". Ovaj program gradnje brodova za prijevoz rasutih tereta s imenima pulskih prigradskih naselja je formula po kojoj si je Uljanik osigurao posao u vrijeme kada su završavali program gradnje brodova za Grimaldi, a nove ugovore nisu uspjeli sklopiti.

Na navozu jedan, s kojeg je porinuta "Punta", uskoro ce biti postavljena kobilica za drugi wagon carrier, brod za prijevoz vagona Kaspijskim jezerom, koji je narucio brodar iz Azerbajdžana. Isti takav vec se gradi na drugoj saonici navoza jedan.


Podijeli: Facebook Twiter