Uljanik prvi put pretekao Adris grupu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pracenjem postotaka pada nacionalnog bruto društvenog proizvoda od pocetka 2009. godine ne dobiva se realna slika kako se pad ukupnog gospodarstva odražava na poslovanje tvrtki. Ovaj posljednji pokazatelj najbolje oslikava zbroj financijskih rezultata tih samih tvrtki. U prvoj polovici 2009. zakljucili smo kako su u odnosu na isto razdoblje prethodne godine istarske tvrtke prepolovile neto dobit, sa 136 na 70 milijuna kuna.

Ove je godine stanje još gore. Dobit je pretvorena u gubitak, i to kakav gubitak. Od cak 173 milijuna kuna! U proteklom desetljecu, otkako se u javnosti redovito objavljuju financijska izvješca, nismo zabilježili da su istarske tvrtke ostvarile zbirni gubitak u prvoj polovici godine, a ove je godine on impresivan.

Milijune kuna pojele negativne tecajne razlike, kamate i amortizacija

Pojedinacnim analizama svakog financijskog izvješca zakljucili smo da nema jedne tvrtke ili grupe slicnih koje su krive za takav katastrofalan rezultat. Jednostavno, tom je gubitku pridonijela svaka druga tvrtka svojom poslovnom politikom ili pogoršanim okruženjem koje im je donijela globalna gospodarska kriza.

Kod istarskih tvrtki iz grupacije Valamar može se podvuci zajednicka crta i zakljuciti da su nagomilani milijuni gubitaka posljedica gotovo iste poslovne politike vodenja poduzeca. Kad promatramo gdje su nastali ti silni gubici, dolazimo do toga da je povecana amortizacija pojela 21 milijun u Rivieri te 1,7 milijuna u Rapcu.

Negativne tecajne razlike te troškovi kamata u prvom društvu su teži za 24 milijuna, a u drugom za 1,8 milijun. No, u Rapcu su "krivci" za nove milijune gubitaka i stavke poput materijalnih troškova. Ukupno, Riviera Porec je povecala gubitak za 66 milijuna kuna, na 118 milijuna, a Rabac za 10 milijuna, na 24,3 milijuna.

Istraturist je ostvario za 63 milijuna kuna veci gubitak zbog revalorizacije kreditnog tereta cija je otplata vezana uz švicarski franak koji je ove godine zabilježio drastican rast prema kuni. No, najveci pad je uknjižila Adris grupa i to cak 132 milijuna kuna. Toliko im je manja dobit nego u istom razdoblju prošle godine zbog rasta poreznog opterecenja, pada potrošnje i pomaka potražnje prema nižim cjenovnim segmentima.

Negativan trend zabilježen u tim poduzecima poništio je sve pozitivne efekte koje su ostvarile dvije istarske tvrtke. Uljanik Plovidba je uknjižila 10 milijuna kuna više dobiti zbog prodaje broda FR8 Adria, a Puljanka prikazala 5,6 milijuna kuna manje gubitka, ali o rezultatima tog ostvarenja nešto kasnije.

Promatramo li zbirne prihode istarskih firmi, uocavamo da nije došlo do bitne promjene. Oni su veci za 2,07 posto i iznose 3,93 milijarde kuna. Ono što upada u oci je cinjenica da na prvom mjestu više nije Adris grupa, vec Uljanik. Prva tvrtka je zabilježila pad prihoda od 10 posto, a druga rast za jednak postotak. Rezultat svega jest taj da je rovinjska duhansko-turisticka grupacija uknjižila 84 milijuna kuna manje prihoda u prvom polugodištu 2010. od pulske brodogradevne grupe. (Paulo GREGOROVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter