Uljanik preuzima rijecki 3. maj?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon 120 godina postojanja i stotina isporucenih brodova rijecki 3. maj, izgraden još 1892., nalazi se pred prekretnicom. Naime, prema našim pouzdanim informacijama, neslužbeno potvrdenim na više mjesta, o preuzimanju 3. maja ozbiljno razmišljaju i u pulskom Uljaniku, najuspješnijem hrvatskom brodogradilištu.

Ulazak Puljana u rijecko brodogradilište bila je ovih dana tema razgovora izmedu predstavnika Uljanika i Radimira Cacica. Ministar gospodarstva porucio je uljanikovcima da nakon skorašnje privatizacije svog škvera mogu krenuti u preuzimanje 3. maja.

Premda nam Radimir Cacic jucer nije želio potvrditi pregovore s Uljanikom, iz njegovog bliskog okruženja u Ministarstvu gospodarstva dobili smo neslužbenu potvrdu da se o opciji s pulskim škverom sve ozbiljnije razmišlja.

Jedan bivši clan Uprave 3. maja objašnjava da su prednosti medusobno povezanih škverova u tome što 3. maj, osim 300-tonske dizalice kakvu Uljanik nema, ima drugi navoz koji omogucava gradnju vecih brodova; brodova i do 250 metara, za razliku od Uljanika koji može graditi šire, ali dužinom limitirane brodove.

S druge strane, u Uljaniku, koji ima kvalitetniju operativnu obalu, obavljala bi se završna obrada. Naravno, objašnjava naš sugovornik, ovo je samo površna analiza, ali koja vec na prvi pogled potvrduje opravdanost tehnološkog povezivanja dva sjevernojadranska brodogradilišta.

- Spajanjem se postiže sinergija s krajnim rezultatom povoljnije, ekonomicnije i konkurentnije gradnje brodova. Objedinile bi se mnoge službe, tehnicki uredi, racionalizirali troškovi i pokrenula zajednicka nabava u kojoj bi se postizale bolje cijene crne metalurgije i ostale opreme. Uljanikovo preuzimanje 3. maja sasvim je logican potez, kaže naš sugovornik.

Dragutin Pavletic, direktor Uljanik plovidbe, o kojoj se nagada kao o jednom od suvlasnika Uljanika koji ce se pojaviti u procesu skorašnje privatizacije, nije htio ni demantirati ni potvrditi interes  za preuzimanjem 3. maja.

- O tome zasad ne mogu ništa govoriti. Najprije u Uljanik plovidbi moramo procijeniti da li cemo sudjelovati u privatizaciji brodogradilišta Uljanik. Možda bude interesa, ali o tome još nismo raspravljali. Tek kad izade natjecaj za privatizaciju Uljanika, moci cemo se konkretnije izjasniti, kaže Pavletic.

Istarski župan Ivan Jakovcic kaže da nije u poziciji direktno komentirati interes Uljanika za preuzimanjem 3. maja. (Robert FRANK/Novi list)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter