Uljanik prestaje biti tvrtka u teškocama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski Uljanik bit ce prvo i jedino državno brodogradilište koje država nece tretirati kao poduzece u poteškocama pa ce taj škver, kad se završe i formalnosti oko promjene statusa, poslovati po istim pravilima kao o njegovi konkurenti iz Europske unije.

Iako je Uljanik u prošloj godini poslovao s dobiti od 17,2 milijuna kuna, a u ovoj ce godini, kako je na sjednici Vlade u cetvrtak najavio ministar gospodarstva ?uro Popijac, ta dobit biti 185,7 milijuna kuna, predznak društva s poteškocama ce nestati tek kad se za to ishodi rješenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i Europske komisije.

Komisija ima, pojasnio je Popijac, nacelno pozitivan stav prema takvoj mogucnosti, ali je preduvjet da Uljanik državi vrati sve državne potpore dobivene nakon 1. ožujka 2006.

Kako Uljanik ne može vratiti taj novac iz sredstava koja ce zaraditi redovnim poslovanjem, država ce isplatiti obeštecenje Uljaniku za pomorsko dobro koje mu je izvlastila, odnosno samo ce knjigovodstveno prebiti odštete i potpore koje državi mora vratiti Uljanik.

Prema odluci Vlade iz veljace ove godine obeštecenje koje država mora isplatiti Uljaniku je 1,037 milijardi kuna, a za pretpostaviti je da se oko tog iznosa krecu i ukupne potpore koje je Uljanik dobio u gotovo pet godina.

Vlada je konstatirala i to da je drugi krug privatizacije Uljanika završio bez interesa investitora, ali hoce li se nanovo krenuti u privatizaciju tog pulskog škvera i hoce li u nju biti ukljucen menadžment i radnici, što su iz te tvrtke predlagali, u cetvrtak na Vladi nije bilo moguce doznati.


Podijeli: Facebook Twiter