Uljanik predao obvezujuću ponudu za kupnju MID-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uljanik grupa jedina je Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) predala obvezujuću ponudu za kupnju riječke tvrtke 3. maj - Motori i dizalice, potvrdili su nam jučer iz CERP-a, ne želeći iznositi detalje o visini ponude. U ponedjeljak  je, naime, javno otvorena obvezujuća ponuda. Za razliku od jedine Uljanikove u drugom krugu, u prvom ih je, neobvezujućem krugu, bilo pet: osim Arsenala, ponudu su predali Brodosplit, samoborska tvornica vijaka Div te dvije strane kompanije. Stručne službe CERP-a će, kako doznajemo, idućih dana analizirati Uljanikovu ponudu te donijeti konačnu odluku.

I Juraj Šoljić, zamjenik regionalnog povjerenika SMH-a u Primorsko-goranskoj županiji i glavni povjerenik ovog sindikata u brodogradilištu 3. maj, također potvrđuje da je ponuda stigla iz Uljanik grupe.

Na pitanje podržava li namjeru Uljanika za preuzimanje MID-a, veli da će kao sindikat inzistirati na nastavku djelatnosti strojogradnje i proizvodnje dizalica.

- Inzistirat ćemo da novi vlasnik redovito isplaćuje plaće, kao i da isplati one zaostale, nastavi socijalni dijalog te poštuje Zakon o radu, Pravilnik o radu, ali i Kolektivni ugovor koji je na snazi u tom društvu, naglašava Šoljić te dodaje da je trenutno u MID-u zaposleno 197 ljudi koji potražuju tri plaće. Napomenuo je da su 3. veljače s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom  dogovorili da se u roku od 30 dana uspostavi kontinuitet isplate plaća, s time da isplatu očekuju 3. travnja.

U CERP-a smo jučer pokušali doznati je li Upravno vijeće donijelo odluku o drugom, obvezujućem krugu za kupnju Uljanik-TESU-a, no dobili smo odgovor da još traju pripreme i nije poznato kada se može očekivati odluka. Uljanik grupa je, podsjećamo, u prvom, neobvezujućem krugu bila jedini ponuđač za kupnju TESU-a. Radnici potražuju nekoliko plaća, a posljednju polovicu plaće dobili su za lanjski studeni, potvrdio nam je Đino Šverko, predsjednik Nadzornog odbora TESU-a.

On podržava namjeru Uljanika da kupi TESU, ali i MID.

- Uljanik je već naručio nekoliko motora u MID-u i tako mu osigurao posao koji nije imao. MID stoji nešto bolje nego TESU i mislim da Uljanik ima šanse da ih preuzme. Očekujemo da se Uljanik grupa, nakon kupnje 3. maja, zaokruži preuzimanjem MID-a, ali i TESU-a, izjavio je Šverko. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter