Uljanik potpisao sporazum o gradnji novih brodova za Kaspij

Detalj s porinuća Berkarara (M. MIJOŠEK)
Detalj s porinuća Berkarara (M. MIJOŠEK)

Gianni Rossanda, predsjednik Uprave Uljanika i Gurbanguly Berdymuhamedov, predsjednik Državne službe za pomorski i riječni transport Turkmenistana, potpisali su prošlog četvrtka u Turkmenistanu ugovor o nastavku suradnje. Uljanik je, naime, izgradio već dva broda za Turkmenistance: Berkarar je na Kaspij stigao koncem prošle godine, dok je drugi istovjetni brod, Bagtyy'ar, doplovio prošli četvrtak.

Svečanoj primopredaji, uz izaslanstvo Arsenala, prisustvovala je, putem videoveze, i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, koja se u Ašgabatu susrela s predsjednikom Turkmenistana Gurbangulijem Berdimuhamedovim. Razgovarali su o bilateralnim odnosima dviju država, ali i o mogućnostima gospodarske suradnje. S Turkmenistancima su o konkretnim gospodarskim projektima, osim vodstva Uljanika, razgovarali i predstavnici Viadukta i TŽV-a Gredelj. 

"Svečanost dolaska na Kaspij i u sam Turkmenistan drugog broda za prijevoz kamiona i putnika Bagtyy'ar bila je i prigoda za potpisivanje šireg sporazuma o namjeri nastavka suradnje na području gradnje brodova za Kaspij. Uljanik ima veliko iskustvo u gradnji namjenskih brodova za prijevoz putnika, željezničkih kompozicija i kamiona za Kaspij. Projektna rješenja i tehnologija gradnje koju je Uljanik usvojio i kontinuirano ih razvija uvelike su uvjetovana specijalnim uvjetima dolaska broda do Kaspija putem Sjevernog mora i sistema kanala rijeke Volge", piše u priopćenju Uljanikovih korporativnih komunikacija.

U Arsenalu su dosad za Državnu službu pomorskog i riječnog prijevoza Turkmenistana izgrađena dva trajekta (RO-PAX) namijenjena prijevozu putnika, kamiona i drugih vozila. Oba broda duga su 155,8, široka 17,5, a visoka 12,2 metra. Svaki brod može primiti 200 putnika, opremljen je s 30 dvokrevetnih i četiri jednokrevetne kabine, ima 170 aviosjedala, a posada broji 34 člana.

Plovila su projektirana u skladu s uvjetima koji postoje u lukama Turkmenistana i svim ostalim lukama država s izlaskom na Kaspij. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter