Uljanik Plovidbi hrvatski pomorci preskupi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na najavu direktora Uljanik Plovidbe Dragutina Pavletića da će biti prisiljen zapošljavati strane pomorce umjesto domaćih da bi ostvario daljnje uštede zatražili smo očitovanje Vladimira Svaline iz Sindikata pomoraca Hrvatske. Kaže da mu je Pavletić u razgovoru još prije dvije godine spomenuo da bi umjesto hrvatskih pomoraca zapošljavao Filipince.

Pokušat ću stupiti u kontakt s čelništvom Uljanik Plovidbe i zakazati sastanak o toj temi. Predložit ću im da smanje plaće hrvatskim pomorcima da ih ne bi zamijenili jeftinijom radnom snagom drugih država, rekao je Svalina.

Sindikat pomoraca je početkom ove godine u pregovorima s upravama Atlantske i Tankerske plovidbe pristao na takvo rješenje te su plaće smanjene za 10 posto, osim pomorcima na tankerima Tankerske gdje je dogovoreno smanjenje od sedam posto, rekao nam je Svalina te dodao da su pomorci svjesni izuzetno teškog trenutka na svjetskom tržištu.

Zbog niskih vozarina brodari bilježe velike gubitke, a nema naznaka da će se situacija popraviti. Mnogi svjetski brodari su propali ili propadaju, a pomorci ostaju bez posla. Pored Uljanik Plovidbe sada je problem i norveški brodar koji je otkazao suradnju za 350 - 450 hrvatskih pomoraca i zaposlio Filipince i Indijce. To što neki brodari posežu za jeftinom radnom snagom iz drugih država mene asocira na pokušaj spašavanja utopljenika. Međutim, to nije rješenje jer je kvalificiranu, a jeftinu radnu snagu danas teško naći, mišljenja je Svalina.

Upitali smo ga koliko pomoraca zapošljava Uljanik Plovidba i kakve uštede tvrtka može očekivati zapošljavanjem jeftinih pomoraca iz drugih država. Veli da ta tvrtka osigurava posao za 500 pomoraca iz svih krajeva Hrvatske, a najviše iz primorskih županija te da je dio pomoraca na brodu, a drugi dio doma čeka na svoju smjenu. Dodao je da je pritom računao i pomorce na tankeru "Pula" koji je Uljanik Plovidba prodala, ali mu je iz tog brodara poručeno da će taj isti brod sada unajmiti od novog vlasnika.

Filipinski pomorci na brodovima za prijevoz rasutih tereta jeftiniji su od hrvatskih 30 posto. No, manje od 30 posto razlike je u plaći za pomorce na tankerima, ali i sve časnike bez obzora na tip broda, zaključio je Svalina. (P. GREGOROVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter