Uljanik Plovidba odustala od isplate dividende

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

Uljanik Plovidba prekinula je dva desetljeća dugu praksu da dio zarade isplaćuje dioničarima. Na skupštini dioničara u srijedu je usvojena odluka da se čitava lanjska dobit od 57,3 milijuna kuna zadrži u društvu.

Da pulski brodar prolazi kroz najveću krizu u svojoj povijesti, znalo se već neko vrijeme, a direktor i najveći pojedinačni dioničar Dragutin Pavletić to je u srijedu i potvrdio.

- Prošla je bila jedna od najtežih godina, a 2012. je još teža. Unatoč velikim problemima uspješno preuzimamo sve ugovorene brodove. Od protekle skupštine flotu smo povećali za dva tankera izgrađena u 3. maju i dva broda za prijevoz rasutih tereta izgrađena u Uljaniku, a uskoro kreće gradnja četvrtog broda u Uljaniku, najavio je Pavletić te u nastavku objasnio koliko je kriza napredovala u svijetu. Rekao je da brodari preuzimaju svega 32 posto naručenih tankera, aludirajući da ostalih 68 posto ostanu prepušteni brodogradilištima kao što je njemački brodar prepustio brod "Monte Carlo" 3. maju.

- U srpnju i kolovozu kriza je uzela maha toliko da je pala dnevna vozarina (cijena prijevoza tereta) za velike tankere na svega 4.000 američkih dolara. Naši tankeri nisu toliko pogođeni krizom i pozitivno je to što imamo veliku iskoristivost brodova od čak 359 dana godišnje, dok je svjetski prosjek 342 dana te smo snizili operativne troškove brodova, pohvalio se Pavletić. U nastavku je najavio kako planiraju ostvariti daljnje uštede na njihovih deset brodova ukoliko se situacija ne popravi.

- Do sada smo zapošljavali hrvatsku posadu, ali ćemo biti prisiljeni uzimati i strance, dodao je on te najavio da će se oporavak brodarskog tržišta i svjetske ekonomije dogoditi kada Kina uvede stimulativne mjere.

No, da nije sve tako crno i da Uljanik Plovidba planira daljnji razvoj, otkrio je Pavletić i najavio dioničarima da će se ponovno vidjeti i prije iduće glavne skupštine zbog razvojnih procesa. Nije otkrio što to znači, pa je dioničarima ostavio na znanje da bi mogao sazvati izvanrednu glavnu skupštinu na kojoj bi se moglo odlučivati o uključenju u privatizaciju Uljanika kroz dokapitalizaciju, a što je ranije najavljeno.

Podsjećamo da je Pavletić lani najavio dioničarima rast cijena vozarina u 2012., a u međuvremenu su pale. Najavio im je da će izlistati dionice tvrtke koju će osnovati Uljanik Plovidba na burzi u Singapuru kako bi tamo prikupio novac za financiranje novih brodova. No, do toga nije došlo, a dionica Plovidbe, koju je većina dioničara platila 400 kuna, strmoglavila se na 220, dok je lani vrijedila 450 kuna, a prije pet godina više od 4.000 kuna. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter