Uljanik Plovidba gradi nove brodove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Direktor Uljanik Plovidbe Dragutin Pavletic jucer je putem Zagrebacke burze objavio da je u Uljaniku zapocela gradnja broda nosivosti 52 tisuce tona što su ugovorili pocetkom ove godine. Rijec je o prvom iz serije od cetiri jednaka broda za prijevoz rasutih tereta, takozvanih bulk carriera. Isporuka je predvidena u rujnu 2011. godine.

I ranije je Uljanik gradio brodove za pulskog brodara. Posljednji bulk carrier pulskog brodogradilišta bila je "Arena", izgradena 2001., treci brod po narudžbi Plovidbe.

U petak, 17. rujna, predviden je pocetak obrade crne metalurgije, cime zapocinje gradenje posljednjeg u nizu od cetiri tankera koje u 3. maju takoder grade za Uljanik Plovidbu. Svaki od tih brodova za prijevoz naftnih produkata i kemikalija nosivosti je 51,8 tisuca tona. Isporuka posljednjeg tankera je predvidena za kraj 2011. godine.

Ali prije toga vec u listopadu 2010. ocekuje se isporuka tankera "Pomer". Ranije su isporuceni "Kastav" (svibanj 2009.) i "Verige" (ožujak 2010.). Prije ove serije tankera nosivosti 51,8 tisuca tona Rijecani su isporucili Puljanima od kraja 2004. do pocetka 2006. tri tankera, svaki nosivosti 46,9 tisuca tona ("Pula" i "Ebony") te "FR8 Adriju" koju je Plovidba prodala prije 4,5 mjeseca.

U meduvremenu izmedu pocetka gradnje dva broda, prvog u Uljaniku i posljednjeg u 3. maju, 15. rujna obavit ce se isplata drugog dijela dividende dionicarima Uljanik Plovidbe koji su Središnjem klirinškom depozitarnom društvu ili Plovidbi dostavili broj žiro-racuna na koji ce im isplatiti. Ukupno ce isplatiti 10,7 milijuna kuna na racune oko 3.500 dionicara. To je druga ovogodišnja isplata nakon što su prije cetiri mjeseca obradovali dionicare s 10,8 milijuna kuna.

Kada Uljanik Plovidba preuzme posljednja dva tankera od 3. maja te cetiri broda od Uljanika, u floti ce imati 13 brodova cija ce neto nosivost biti veca od 211 tisuca tona.


Podijeli: Facebook Twiter