Uljanik: Novi trajekt za turkmenistanskog naručitelja

Porinuće trajekta "Berkarar"
Porinuće trajekta "Berkarar"

S navoza u more porinuta je gradnja 501 - brod pod imenom "Berkarar", prvi od zasad dva ugovorena trajekta (RO-PAX) namijenjena prijevozu putnika, kamiona i drugih vozila u području Kaspijskog mora, a koje Uljanik Brodogradilište gradi za tvrtku "State service of maritime and river transportation of Turkmenistan".

Kako je na svečanosti porinuća naveo Eduard Milovan, direktor Uljanik Brodogradilišta, broj građen za državnu kompaniju iz Turkmenistana u visokom je stupnju izgrađenosti i uskoro bi trebao biti isporučen naručitelju.

- Ovo je četvrta generacija brodova s kojima Uljanik već tri desetljeća uspješno "plovi" na Kaspijskom moru, rekao je Milovan čestitavši svim inženjerima i radnicima te ostalima koji su radili na njemu.

Zahvalio se na dobro obavljenom poslu svim Uljanikovcima i Akmammet Puhanov, zamjenik predsjednika Trgovačke flote Turkmenistana riječima kako je Uljanik pokazao da ima vrsne stručnjake koji su sve probleme, koji su se pojavili u tijeku gradnje, uspješno otklonili te je vrlo ponosan na ovaj novi, suvremeni brod kojemu želi uspješnu i dugu plovidbu.

Čast da brod svečano porine u more imala je mlada uljanikova inženjerka Tea Popović koja se svima zahvalila na ukazanoj časti i povjerenju te istaknula kako je cijeli njezin život vezan uz brodove, a porinuće broda jedan je od najemotivnijih trenutaka.

Nakon porinuća na navoz je položena kobilica za gradnju 502, drugog broda iz serije istovjetnih trajekta (RO-PAX), koje Uljanik  Brodogradilište gradi za istu tvrtku. (B. PETROVIĆ; snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter