Uljanik ne mora u privatizaciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska Vlada još je ljetos od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i Europske komisije i formalno zatražila za Uljanik status tvrtke koja nije u poteškocama. U tu se svrhu izraduje elaborat da bi se pulsko brodogradilište izvuklo iz kruga onih kojima je potrebno restrukturiranje, a time bi Uljanik mogao ostati državno poduzece.

Takoder, omogucilo bi mu se poslovanje po istim pravilima kao i njegovim konkurentima iz Europske unije. Poslovati u istim uvjetima ukljucuje pravo na niz poticaja iz europskih fondova. Ono što je ovog trenutka važno, Europska komisija nece im braniti ugovaranje novih brodova za vrijeme procesa restrukturiranja. Kao što smo nedavno pisali, u srpnju je obznanjen perfidni zahtjev Europske komisije o zabrani ugovaranja, a hrvatska Vlada nije se tome usprotivila.

Komentirajuci status pulskog brodogradilišta, glasnogovornik Ministarstva gospodarstva Tomislav Mazal rekao je da ce se ovih dana Europskoj komisiji predociti dokumenti koji pokazuju da Uljanik nije društvo u teškocama.

- Kad u Komisiji to prihvate, Uljanik ispada iz price o restrukturiranju i privatizaciji te nastavlja normalno poslovanje. Pitanje vlasništva tada postaje manje važno. Ako se ne proda, može ostati u vlasništvu države, istaknuo je Mazal.

Glavni povjerenik Sindikata metalaca u Uljaniku ?ino Šverko pozdravlja nastojanja Vlade da dokaže da je Uljanik brodogradilište bez teškoca.

- Zanima me sljedeci korak i što se od nas dalje ocekuje. Hocemo li ostati državno brodogradilište ili cemo u slobodnu prodaju. Uljanik je dobro poslovao kao državno poduzece, medutim država izgleda prodaje sve što može pa i staro srebro.

Ukoliko brodogradilište ide u prodaju, mi cemo kao sindikat uvijek nastojati da radnici dobiju svoj paket dionica. Oni su to zaslužili jer je poduzece poslovalo uspješno, za razliku od svih ostalih koji su radili u istom okruženju. Uljanik je znao razvijati kadrovsku strukturu, a restrukturiranje je obavljeno još davnih dana, rekao je Šverko.

Uz ocekivani status društva bez poteškoca Šverko ocekuje i vece place. "Ako smo najbolji u Hrvatskoj, onda moramo imati i najbolje place", rekao je sindikalist.

- Nastojanje hrvatske Vlade je dobar znak. Nadam se da ce Europska komisija prihvatiti takvu odluku, što opet ovisi o politickoj volji i o tome koliko je zainteresirana za opstanak brodogradnje u Hrvatskoj, kaže Rajko Kutlaca, glavni povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera u Uljaniku. Smatra takoder da ce do privatizacije doci prije ili kasnije, ali pod boljim uvjetima i bez pritiska da to mora biti danas.

Suština svih napora je ugovaranje novih brodova. U Uljaniku su izgledni novi vrijedni ugovori. Rijec je o šest brodova za specijalne terete cije su oplate od krom-nikla i znatno su vece vrijednosti od klasicnih tankera. (J. ORLIC, D. GRAKALIC)

Ocekivana dobit 187,5 milijuna kuna
U prilog tome da pulsko brodogradilište zaslužuje status društva bez poteškoca ponovimo da je Uljanik u prošloj godini poslovao s 23,3 milijuna kuna dobiti. Zapravo je rijec o gotovo 70 milijuna kuna ostvarenih iz redovnog poslovanja, ako zanemarimo financijske rashode. "U ovoj godini Uljanik planira dobit od 187,5 milijuna kuna", izjavio je ministar gospodarstva ?uro Popijac na sjednici Vlade krajem srpnja. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter