Uljanik možda preuzme TESU

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema neslužbenim, ali pouzdanim informacijama ima izgleda da ce Tvornicu elektricnih strojeva i uredaja preuzeti Uljanik. Odnosno, ovo bi poduzece trebalo iznova biti u sastavu Uljanik Grupe, kao što je bilo i prije sedam godina.

Navodno su takav dogovor upravo postigli ministar gospodarstva ?uro Popijac s Upravom Uljanika. Je li doista Uljanik vlasnik, znat ce se u utorak kada se saziva skupština dionickog društva TESU.

Upravo je jedan od temeljnih zahtjeva štrajkackog odbora TESU-a razrješenje vlasništva i povratak u Uljanik. Preostaje još borba za njihov temeljni zahtjev - isplatu dviju zaostalih placa.

Inace, u petak, cetvrtoga dana štrajka, uz gromoglasno zviždanje, s transparentima i zastavama, radnici TESU-a krenuli su u prosvjed do direkcije Uljanika i glavne porte brodogradilišta. I ovom spontanom akcijom još su jednom željeli skrenuti pažnju kolega i javnosti na svoje neisplacene place, neizvjesnu buducnost i bezvlašce u tvrtki.

Kada bi danas i bilo kuna na racunu ove tvornice, place se ne bi mogle isplatiti. U poduzecu nema nikog ovlaštenog tko bi potpisao bilo kakvu isplatu.



Otkako je direktor Vlado Matoševic podnio ostavku i otkaz, Uprava nema više niti jednog clana jer su i druga dvojca prethodno odstupila. Djelovanje poduzeca je onemoguceno. Zaposlenici su se organizirali da bi obavili neophodne pregovore sa svojim poslovnim partnerima.

Radnici se nadaju da ce do utorka biti sazvana skupština dionickog društva da bi se imenovala nova Uprava i novi Nadzorni odbor. Državni tajnik Ruder Friganovic najavio je svoj dolazak u Pulu 9. ožujka, doznajemo od predsjednika štrajkackog odbora, ?ina Šverka. Od njega se ocekuje da ce imati ovlasti vlasnika za donošenje presudnih odluka.



Vlasnik je država, ali u poduzecu danas ne znaju tko je u ime države tituliran za vlasnika - Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva ili Uljanik kao državno poduzece. Onaj tko sazove skupštinu priznaje da je vlasnik.

Preostali aktivan clan NO-a (predstavnik radnika), Rajko Kutlaca, uputio je u petak još jedno pismo predsjednici Vlade Jadranki Kosor u kojem upozorava da Friganovic mora imati jasne upute i ovlasti za imenovanje svih organa društva koji omogucavaju funkcioniranje poduzeca.

Štrajkacki odbor predvida u ponedjeljak 8. ožujka u 11 sati izlazak na ulice. Nakon toga, ako se zahtjevi ne ispune, za srijedu je predviden javni prosvjed svih uljanikovaca, pa zatim u cijeloj brodogradnji.

Pozivaju i pulskog gradonacelnika Borisa Miletica da im se pridruži, kao i sve svoje umirovljenike, bivše zaposlenike, sve radnike koji nisu dobili placu i ostale gradane koji im žele dati podršku. Povorka ce krenuti od direkcije Uljanika.


Podijeli: Facebook Twiter