Uljanik mora opstati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uljanik mora opstati, unisono zakljucuju svi istarski politicari koje smo upitali što bi se moglo dogoditi tom pulskom brodogradilištu nakon što je Hrvatska u Bruxellesu otvorila poglavlje o tržišnom natjecanju. Odreda smatraju da je pulsko brodogradilište nešto posebno u cijeloj prici o privatizaciji brodogradilišta te da ga stoga tako treba i tretirati, no upozoravaju i na ono što bi se moglo dogoditi nakon otvaranja novog poglavlja u pregovorima s EU-om.

Tako potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin naglašava da je Europa pristala na još jedan pokušaj restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta, za što je dan šestomjesecni rok. To je po njemu nemoguca misija, nakon koje slijedi ili nezatvaranje poglavlja o tržišnom natjecanju ili stecaj. Ni jedan od ta dva scenarija, upozorava Kajin, ne odgovara državi. Jedan zbog toga što država želi što prije zatvoriti sva poglavlja u pregovorima, a drugi jer bi joj se moglo dogoditi da joj, nakon otvaranja stecaja, na naplatu stigne više od 12 milijardi kuna jamstava koje je ona izdala brodogradilištima, što bi za nju znacio bankrot.

- Brodogradilišta su došla do zida. Brodara više nema. Preostaje jedino cekati oporavak Europe i svijeta od gospodarske krize. Slijedi bitka za golo preživljavanje u kojoj ce biti otpuštanja, smanjivanja proizvodnih kapaciteta. Nadam se da ce Uljanik znati broditi i u tako teškim vremenima, kaže Kajin.

Iako, kako veli, financijski rezultati pulskog brodogradilišta nikada nisu bili bolji, upozorava da je knjiga narudžbi i u Uljaniku sve tanja. No, svejedno smatra da Uljanik ima buducnost i naglašava da u Istri ne vidi alternativu u nekoj drugoj industriji.

- Uljanik je svetinja. Ako je netko u stanju pomoci mu, neka to i ucini, ali nitko ne smije Uljanik politizirati, odnosno skupljati sitne politicke poene na njemu. Najbolje je da o Uljaniku odlucuju njegova uprava i zaposlenici te svi koji od njega žive, kaže Kajin, koji ocito, kad govori o izbacivanju politike iz Uljanikove butige aludira na inicijativu Nezavisne liste Plinija Cuccurina da se o pulskom brodogradilištu raspravlja u Županijskoj skupštini.

No, Cuccurin, nositelj istoimene nezavisne liste, ciji su vijecnici još koncem prošle godine zatražili tematsku sjednicu u Županijskoj skupštini o Uljaniku, pojašnjava da se vec tada naslucivalo što bi se hrvatskim brodogradilištima moglo dogoditi u procesu uskladivanja s EU-propisima.

- Tada se, naime, spominjalo da ukoliko privatizacija brodogradilišta ne uspije, za gubitaše slijedi otvaranje stecaja. Uljanik je, medutim, po svemu u potpuno drugacijoj poziciji od ostalih hrvatskih brodogradilišta. Zato smo smatrali da mu treba dati snažniju politicku podršku, da bi se Uljanik tretiralo drugacije, odnosno da bi mu se osigurala opstojnost i konkurentska sposobnost na globalnom tržištu, a da pritom model privatizacije bude takav da zaposlenicima omoguci stjecanje dionica. Nažalost, naša inicijativa nije shvacena ni prihvacena, kaže Cuccurin.

No, ta lista i dalje ne odustaje od svog zahtjeva da se o Uljaniku raspravlja na Županijskoj skupštini. Naime, Cuccurin veli da je sada, nakon otvaranja poglavlja o tržišnom natjecanju, krajnje vrijeme za unisonu politicku podršku Uljaniku u Istri. (Bojan ŽIŽOVIC)

ŠTO O ULJANIKU KAŽU OSTALI POLITICARI I ŠTO MOŽE OCEKIVATI TESU, CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA

 


Podijeli: Facebook Twiter