Uljanik je značajan brodograđevni čimbenik

Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)
Ilustracija (N. LAZAREVIĆ)

U dvorani Županijske komore Pula održana je redovna glavna skupština društva Uljanik d.d. na kojoj su dioničari i opunomoćenici dioničara prihvatili sve predložene odluke uprave društva te izviješća nadzornog odbora i izviješće Uprave o stanju i poslovanju u prošloj godini, kao i uporabi dobiti.

Prema izvještaju o dobiti za 2013. godinu iskazana dobit nakon oporezivanja za Uljanik d.d. iznosi 7.510.364 kuna, a za Uljanik Grupu dobit nakon oporezivanja u 2013. godini iznosi 102.610.186 kuna.

- Prije godinu dana počeli smo integraciju riječkog brodogradilišta koje je za posljedicu imalo duboku reorganizaciju cijele Uljanik Grupe. Danas mogu reći kako je tehnička reorganizacija pri samom kraju, te nam slijedi onaj teži dio ljudskih integracija kako bi mogli u potpunosti.

Danas Uljanik Grupa broji gotovo 4.000 zaposlenih i značajan je brodograđevni čimbenik na europskoj i svjetskoj brodograđevnoj karti, integracijom brodogradilišta nismo samo očuvali značajan dio hrvatskog brodograđevnog potencijala, već smo stvorili kompaniju koja je spremna odgovoriti na gotovo sve upite svjetskog brodograđevnog tržišta, rekao je predsjednik uprave Uljanik Grupe Gianni Rossanda.

- Prvi zadatak nam je bio zaposliti 3. Maj i počeli smo s jednostavnijim brodovima te na taj način u Rijeci osigurali zaposlenost do 2016. godine. Naravno paralelno u Rijeci pripremamo uvjete za gradnju brodova veće dodane vrijednosti čime bi izjednačili potencijale oba brodogradilišta. Ugovaranje i početak izgradnje sofisticiranog višenamjenskog broda za više vrsta specijalnih radova na moru te velikog usisnog samopogonjenog jaružala s kopačem i ukupnom instaliranom snagom od gotovo 41.000 kW kojeg će kao najsnažnije jaružalo na svijetu Uljanik izgraditi za JDN otvara mogućnost dodatnih ugovora i dokaz je povjerenja naših partnera u Uljanik Grupu.

Nažalost, trenutno gradimo program brodova koje smo ugovarali u jeku gospodarske krize, ali taj je program je pri kraju i u budućnosti s novougovorenim brodovima veće dodane vrijednosti očekujemo znatno bolju situaciju, naglasio je Rossanda.

- Na koncu važno je istaknuti da nakon tehničke potpore slijedi dodatni napor uložen u kadrovsko restrukturiranje koje u Uljaniku zapravo već niz godina nije niti stalo i fino uštimavanje organizacije kako bi postigli cilj, a to je funkcionalna i efikasna u svijetu prepoznatljiva brodograđevna grupacija koja realizira očekivanja svojih dioničara, ostaje atraktivna svim svojim radnicima i značajan je subjekt kako regionalnog tako i ukupnog državnog gospodarstva, zaključio je Rossanda. (C. B. G.)


Podijeli: Facebook Twiter