Uljanik jamči nastavak gradnje brodova u 3. maju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najveći dio od Uljanikovih 842 milijuna kuna, koliko bi kroz vlastiti doprinos trebali uložiti u riječki škver, osigurat će se kroz komercijalne kredite za koje će Uljanik grupa dati garancije, a teretit će 3. maj. U pitanju je 767 milijuna kuna. Preostalih 75 milijuna kuna iznos je koji u Uljaniku planiraju direktno uložiti u riječko brodogradilište, i to 10,8 milijuna kuna u tehnologiju, u zaštitu okoliša 15 milijuna kuna, kapitalne objekte 14,2 milijuna dok će najskuplja investicija biti uvođenje novog informatičkog sustava koji će koštati 35 milijuna kuna. Integracija dvaju sustava i zaposlenika planira se provesti na način da će unutar Uljanik grupe biti osnovane dvije nove tvrtke, koje zasad imaju samo radno-opisne nazive. Prva - Organizacija gradnje broda, druga - Logistika.

Ovo su najznačajnije informacije iz plana restrukturiranja 3. maja koje su članovi Uprave Uljanika, Gianni Rossanda, Veljko Grbac i Marinko Brgić danas u Ministarstvu gospodarstva prezentirali predstavnicima sindikata u riječkom brodogradilištu koji, po njegovom završetku, nisu pokazivali previše zadovoljstva. Dapače, opća je ocjena sindikalista i predstavnika radnika da su ostali uskraćeni za konkretnije odgovore. Ono što ih je najviše naljutilo jest što na ovako važnom sastanku oko sudbine 3. maja nije bio prisutan resorni ministar Ivan Vrdoljak.

Povjerenik Sindikata Istre i Kvarnera Vedran Sabljak poručio je da nakon ovog sastanka nije ništa pametniji jer su, prema njegovom mišljenju, izostali precizni odgovori. Između ostalog, i po pitanju viška radnika.

Sindikalisti su pozdravili garancije da će se na trećemajskoj lokaciji nastaviti graditi brodovi od početka do kraja, dakle da će se i nadalje zadržati cjelokupni proizvodni proces.

Uz Nabavu, Prodaju, projektiranje doći će i do financijske integracije 3. maja i Uljanika, poslovat će sa zajedničkim financijama, a njihovu kontrolu obavljat će AUDIO, Ministarstvo gospodarstva, Europska komisija te druge relevantne državne službe i inspekcije, čuli su danas trećemajski sindikalisti. (O. ANTEŠIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter