Uljanik isporučio svoju prvu krmenu kočaricu

'Taurus' je namijenjen krmenom kočarenju i prvi je od dva takva ugovorena broda u Uljaniku (M. MIJOŠEK)
'Taurus' je namijenjen krmenom kočarenju i prvi je od dva takva ugovorena broda u Uljaniku (M. MIJOŠEK)

Pulsko brodogradilište Uljanik danas je ruskoj kompaniji CJSC Taurus iz Murmanska isporučilo brod "Taurus", namijenjen ribolovu odnosno krmenom kočarenju.

Shodno tomu brod je opremljen postrojenjima za preradu, pakiranje, zamrzavanje i skladištenje ulovljene ribe. Riječ je o prvoj od dvije ugovorene krmene kočarice, a primopredajne dokumente potpisali su Yury Parshev, direktor kompanije CJSC Taurus, i direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan.

Brod je dug 63,85 metara i širok 13,5 metara, a pokretat će ga motor snage 4.500 kW (kilovata) te je ujedno jedan od najopremljenijih tog tipa u Europi i jedini dosad izgrađen u Hrvatskoj.

Dnevni kapacitet ulova i prerade ribe iznosi sto tona, a riba (bakalar) se nakon ulova smrzava, filetira, konzervira, a riblja jetra se odvaja i posebno pakira. Brod se koristi tijekom cijele godine, a posadu čine 44 člana.

Iako manjih dimenzija, ova je gradnja svojom složenošću slijed Uljanikove strategije gradnje složenijih tipova brodova, ističu iz pulskog brodogradilišta. Uljanik isporukom ovakvog složenog plovnog objekta otvara vrata tržišta brodova za izlov ribe, poručio je Milovan prilikom potpisivanja primopredajnih dokumenata.

Ugovor za gradnju potpisan je u rujnu 2011. godine, a proizvodni proces počeo je u kolovozu prošle godine. Isporuka Taurusa je treća ovogodišnja isporuka u Uljaniku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter