Uljanik isporucio posljednjeg diva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uljanik je danas isporucio posljednji ugovoreni brod za Grimaldi Grupu - "Grande Costa d'Avorio". Rijec je o jednom od najvecih i najsnažnijih brodova ikad izgradenih u Uljaniku zbog cega nosi titulu diva. Zapravo, rijec je o sedmom brodu iz serije višenamjenskih brodova za prijevoz automobila, kamiona i kontejnera nosivosti 24.800 tona. Može prevoziti oko 3.890 automobila i 1.360 kontejnera i to na 12 paluba, od cega su dvije prilagodljive.

Svaki od sedam takvih brodova pokrece motor snage 19.040 kilovata, a što ih cini najsnažnijim motorima koji je Uljanik Strojogradnja dosad izgradila. Brodovi iz te serije dugi su 210 metara, što ih cini jednima od najvecih izgradenih u Uljaniku. Duži od njih, i to za svega pet metara, bio je samo tanker "United Stella" koji je Uljanik isporucio 1995. Mamut-brodovi izgradeni sedamdesetih godina bili su još i veci, ali su porinuti u more u dva dijela.

"Grande Costa d'Avorio" ce kao i ostali brodovi iz serije znatno ubrzati i povecati transport roba i dobara izmedu sjevera Europe i zapadne Afrike kako zbog brzine koje brodovi postižu tako i zbog vece kolicine tereta koje mogu prevesti.

Uzorna suradnja Uljanika i Grimaldija traje punih 11 godina, a tijekom tog razdoblja izgradeno je ukupno 18 brodova koji zajedno mogu prevesti gotovo 77.000 automobila i 9.500 kontejnera. Uljanikovi radnici i kooperanti utrošili su za taj posao više od 12 milijuna radnih sati (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter