Uljanik isporučio drugi brod Azerbajdžancima

Gradnja 499
Gradnja 499

Uljanik Brodogradilište u četvrtak je kompaniji Azerbaijan State Caspian Shipping Company iz Azerbajdžana isporučilo brod (gradnja 499) "Balaken". To je drugi od dva ugovorena broda nosivosti pet tisuća tona za prijevoz 54 vagona Kaspijskim jezerom.

Brod dug 155 i širok 17,5 metara pokretat će dva Uljanik-MAN B&W motora od po dvije tisuće uz pomoć kojih će postizati brzinu od 14,5 čvorova.

Od početka montaže "Balakena" na navozu 30. ožujka ove godine do današnje isporuke vlasniku prošlo je nepunih šest mjeseci, što je najkraće razdoblje od početka montaže do isporuke u posljednjih 15-ak godina, te predstavlja izniman uspjeh svih radnika Uljanika, priopćili su iz arsenala.

Prije dva tjedna Uljanik je istoj kompaniji isporučio vagon carrier "Bardu", brod istovjetan "Balakenu". Za azerbajdžansku kompaniju plovi nekoliko brodova izgrađenih u arsenalu. Slične je brodove Uljanik gradio prije šest godina, ali i polovicom osamdesetih, kada je također izgradio osam tzv. paroma brodova za prijevoz vagona.

Iz Uljanika priopćavaju da je današnjom isporukom produbljena suradnja dvaju tvrtki koja traje već 28 godina.

Ugovor za gradnju "Balakena" i potpisan je u svibnju 2011. godine, a brod je u more porinut 15. lipnja ove godine. Uskoro nakon isporuke "Balakena" će s posadom isploviti put Kaspija. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter