Uljanik isporucio cetvrti jaružar Jan De Nulu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uljanik je u srijedu isporucio belgijskoj grupaciji Jan De Nul cetvrti, i posljednji, jaružar na vlastiti pogon pod nazivom "Niccolo Machiavelli" vrijedan gotovo 152 milijuna americkih dolara.

Prvi jaružar "Ibn Battuta" isporucio je u svibnju prošle godine. Sada Uljanik gradi još dva jeftinija jaružara tipa trailing suction hopper dredger, od kojih je svaki vrijedan 100 milijuna dolara. Povjerenici sindikata ovog su tjedna najavili da ce se vjerojatno ugovoriti još jedan, najveci do sada, s kompletnim projektom Uljanika.

"Niccolo Machiavelli" je plovilo tipa self-propelled cutter suction dredger, tehnicki iznimno kompleksan brod koji, poput prva tri iz serije, služi za produbljivanje plovnih putova i obala, odnosno izgradivanje obala i umjetnih otoka.

Cinjenica da u svijetu postoji tek nekoliko ovakvih brodova te da se do sada nikada u isto vrijeme u jednom brodogradilištu nisu gradila cetiri jaružara, uglavnom samo jedan ili najviše dva, govori o kakvom je projektu rijec.

Ovaj jedinstveni brodogradevni pothvat nadmašuje okvire brodogradnje u široj regiji buduci da Uljanik isporukama i gradnjom ovih brodova strojeva postaje clanom malobrojne grupe od svega nekoliko svjetskih brodogradilišta koji u svojoj ponudi imaju ili su izgradili ovakav tip plovnog objekta.


Podijeli: Facebook Twiter