Uljanik isporučio brod Azerbajdžancima


Uljanik Brodogradilište je u petak kompaniji Azerbaijan State Caspian Shipping Company iz Azerbajdžana isporučilo brod Bardu (gradnja 498). Riječ je o prvom od zasad dva ugovorena broda nosivosti 5.000 tona za prijevoz vagona. Brod dužine 154,80 i širine 17,5 metara pokretat će dva Uljanik-MAN B&W motora, snage od po 2000 kW pri 250 o/min, kojim će postizati 14,5 čvorova brzine. Ukupno će moći prevoziti 54 vagona.

Podsjetimo, za ovu kompaniju danas plovi nekoliko brodova izgrađenih u Uljanik Brodogradilištu, a slične brodove za prijevoz vagona Uljanik je gradio prije šest godina, ali i polovicom osamdesetih prošlog stoljeća kada je također izgrađeno osam tzv. „paroma“ brodova za prijevoz vagona. Današnjom isporukom, suradnja trenutno vodećih ljudi azerbajdžanske kompanije i Uljanika, započeta prije 28 godina, na svojevrstan je način opet potvrđena i produbljena te čini čvrstu osnovu za buduće poslove i povratak Uljanika na tržište Kaspijskog mora, priopćili su iz Uljanika.

Ugovor za gradnju Barde potpisan je lanjskog svibnja, a brod je porinut 10. svibnja. Nakon jučerašnje isporuke, Uljanik će istoj tvrtki ubrzo isporučiti i Balakenu, drugi brod za prijevoz vagona koji je trenutno u završnoj fazi. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter