Uljanik isporucio "Adria Ace"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uljanik je jucer isporucio brod za prijevoz automobila "Adria Ace" izraelskoj kompaniji Ray Car Carriers. Brod nosivosti 12.200 tona može prevesti 4.900 automobila. To je deveti i zadnji brod iz serije car carriera ugovorenih za Ray Shipping. Ove je godine u pulskom brodogradilištu to druga isporuka broda od pet planiranih.
"Adria Ace" je poput ostalih brodova iz serije dug 176, širok 31,1 i visok 30 metara, do krajnje brzine od 20,8 cvorova poriva ga Uljanikov glavni motor snage 12.640 kW pri 127 o/min, doznajemo od Denisa Jambrošica iz službe za odnose s javnošcu. Svi brodovi isporuceni Ray Shippingu prilagodavani su zahtjevima kupca. Posljednja tri broda iz serije imaju poboljšan i ubrzan kaskadni nacin ukrcaja automobila. To znaci da se s automobilima ne mora kružiti da bi se uspeli na višu palubu, vec se krecuci u jednom pravcu odvoze na više palube što vrijeme ukrcaja smanjuje s 14 na svega deset sati. Brod ima 11 paluba ukupne površine oko 40.000 cetvornih metara i s jednim punjenjem spremnika goriva može ploviti 33.000 nautickih milja, što je dovoljno da bi se oplovila Zemlja.
Ugovor o gradnji broda potpisan je 12. prosinca 2006. godine, kobilica je položena lani pocetkom srpnja, a u more je porinut sredinom prosinca prošle godine.


Podijeli: Facebook Twiter