Uljanik ima posla još samo godinu dana!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnike HGK-Županijske komore Pula i istarske gospodarstvenike u utoprak je posjetilo pet trgovinskih atašea koji ce iduceg mjeseca biti upuceni da odrade cetverogodišnje mandate u hrvatske konzulate i veleposlanstva diljem svijeta. To su Ivan Biljan (SAD), Nikola Bunjevac (Slovenija), Dunja ?urica (Austrija), Neven Loncaric (Italia) i Danko Martincevic (Njemacka).

Predsjednica ŽK Pula Jasna Jaklin Majetic je tom prigodom istakla da je ovaj susret nova razina suradnje komore, atašea i istarskih gospodarstvenika te da su njihova ocekivanja od atašea veca od onoga što su imali prilike koristiti.

Emilija Vucinic-Margeta
, nacelnica za gospodarsku bilateralnu suradnju za Europu i Sjevernu Ameriku, je u ime Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija rekla da je sve manje važan politicki aspekt djelovanja konzulata i veleposlanstva, a da je sve veci naglasak na gospodarstvu. Ona je pozvala istarske poduzetnike da potaknu dobre ideje.

Najkonkretniji prijedlog buduceg zalaganja su iznijeli Jaklin Majetic i vinar Ivica Matoševic. On je porucio da se ne bi smjelo dogadati da se u hrvatskim predstavništvima u svijetu serviraju cileanska ili neka druga svjetska vina. Zakljucio je da je upoznat s odredenim ogranicenjima u dostavi hrvatskih vina, ali da to trebaju riješiti hrvatska predstavništva kako su uspjela riješiti i ostala.

Predsjednica ŽK Pula je porucila trgovinskim atašeima da bi bilo jako dobro kad bi imali i poklon kutijice sa probranim proizvodima iz Hrvatske.

Ostali istarski gospodarstvenici koji su došli pozdraviti atašee požalili su se na loše uvjete i prilike za poslovanje zbog nacionalnih problema, ali i krize na medunarodnim tržištima. Najdojmljiviji je bio Miro Mirkovic, direktor Cesta. Upozorio je kako je graditeljstvo palo na najniže grane te da se 40 posto potencijala ne može zaposliti, a da ce biti ozbiljnih problema nakon što 14. lipnja prestanu radovi na Istarskom ipsilonu.

Petar Car
, rukovoditelj prodaje projekata i kalkulacija u Uljanik Brodogradilištu se požalio da imaju osiguranu zaposlenost još samo godinu dana, do sredine 2012. godine, ali kako ocekuju da ce za koji dan potpisati nove ugovore o gradnji brodova.

Nakon razgovora i razmjene kontakata s pulskim gospodarstvenicima buduci trgovinski atašei su obišli pogone Tehnomonta, Istragrafike i Kamena. Pulska Županijska komora je jedna od sedam koje su posjetili prije odlaska u svijet. (P. G.)

Iz Uljanikove knjige narudžbi

Podsjecamo, u knjizi narudžbi Uljanika su cetiri broda za prijevoz rasutih tereta koje grade za Uljanik Plovidbu. Isporuka prvog broda ("Veruda") koji se gradi na navozu jedan je predvidena za kraj 2011. Drugi brod trebao bi biti isporucen pocetkom 2012. godine, a posljednja dva u srpnju i kolovozu 2013. godine.
Pored toga Uljanik ima u knjizi narudžbi još dva jaružara. Prvog je ugovorio prije tocno godinu dana, ali još nije položena kobilica iako je navoz dva prazan od 23. prosinca 2010. otkako je porinut jaružar "Niccolo' Machiavelli". Ne pamtimo da je 5,5 mjeseci ijedan navoz u Uljaniku bio bez posla kao što je sada slucaj s navozom dva.
U knjizi narudžbi još su dva broda, ali do njihove isporuke nedostaje još malo s obzirom da su u završnoj fazi opremanja. Rijec je o brodovima "Niccolo' Machiavelli" i "Grande Costa d'Avorio" (višenamjenski brod za prijevoz automobila, kamiona i kontejnera).


Podijeli: Facebook Twiter