Uljanik ima namjeru kupiti TESU i MID

Pogon TESU-a (M. MIJOŠEK)
Pogon TESU-a (M. MIJOŠEK)

Uljanik grupa jedina je tvrtka koja je slanjem pisma namjere Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) iskazala interes za preuzimanje posrnulog Uljanik TESU-a. Iz CERP-a su jučer potvrdili da je stiglo samo jedno pismo, nisu željeli otkriti ime ponuditelja, no potvrda je nedavno stigla iz samog Uljanika o čemu smo već pisali. Iz CERP-a nismo dobili detaljnije informacije o daljnjem postupku, izuzev činjenice da prvi krug nije obvezujući. U drugom, obvezujućem krugu, o kojem tek treba odlučiti Upravno vijeće CERP-a, investitor će biti pozvan da podnese obvezujuću ponudu.

Dobar potez

U sindikatima su zadovoljni ovakvom namjerom Arsenala a Đino Šverko, predsjednik Nadzornog odbora TESU-a i predsjednik Sindikata metalaca u toj tvrtki, ističe da je to i očekivao.

- Mislim da je to dobar potez i da će TESU moći opstati zajedno s Uljanikom čija je potpora važna kako naručitelji ne bi odustajali od posla, da ne kažem koliko je važna povezanost dviju tvrtki energentima. To se davno trebalo dogoditi, sve ovo do sada bilo je neprirodno. Očekuje nas još dosta ozbiljnih poslova, vjerojatno predstečaj da se očisti bilanca i da tvrtka profunkcionira, izjavio je Šverko te napomenuo da se TESU nalazi u krugu Uljanika, zauzima čak 31.800 kvadrata ili 10 posto površine Arsenala. Napominje da dug TESU-a prema Poreznoj upravi iznosi 4,5 do 5 milijuna kuna. S druge strane, 23 milijuna kuna dugovanja CERP-nastalo je 2009. kada je Hrvatski fond za privatizaciju posudio TESU-u 15,8 milijuna za deblokadu računa i isplatu plaća. No, taj iznos nikad nije vraćen i s kamatama je narastao na 23 milijuna.

Ovo, međutim, nije jedino pismo namjere koje je Uljanik predao CERP-u jer je, kako doznajemo, prije otprilike mjesec dana predao pismo i za kupnju riječke tvrtke Motori i dizalice (MID) koja također ima problema s isplatom nekoliko plaća.

Direktor Uljanik Poslovno informacijskih sustava Hrvoje Markulinčić nam je pojasnio da su u veljači CERP-u dostavili pismo namjere za stjecanje dionica Društva 3. maj Motori i Dizalice, otkupili ponudbenu dokumentaciju te stekli pravo na provedbu Due Diligencea u Društvu.

Čeka se odluka

- Nakon provedbe dubinskog snimanje te stjecanja ukupne i točne slike o poslovno proizvodnom te posebice financijskom stanju Društva, donijet ćemo konačnu odluku o mogućoj konačnoj  obvezujućoj  ponudi za stjecanje ukupnog paketa dionica Društva 3. maj Motori i Dizalice, rekao nam je Markulinčić,

Sindikalac Šverko izjavio nam je da podržava i ovaj potez Uljanika koji je već naručio nekoliko motora u MID-u i tako im osigurao posao koji nisu imali.

- MID stoji nešto bolje nego TESU i mislim da Uljanik ima najveće šanse da ih preuzme. Očekujemo da se Uljanik grupa, nakon kupnje 3. maja, zaokruži preuzimanjem MID-a, ali i TESU-a, kaže Šverko.

I Bosiljka Zlojutro, povjerenica Sindikata metalaca u MID-u , potvrdila nam je da je Uljanik grupa predala pismo namjere za MID te napomenula da se ovaj tjedan moraju predati obvezujuće ponude koje se otvaraju 24. ožujka. Osim Uljanika, za MID su, prema neslužbenim informacijama, zainteresirane dvije strane kompanije, Brodosplit te Div, samoborska tvornica vijaka.

- Početna je cijena jedna kuna. Ne znam koliko iznos dugovi, no inzistirali smo da svi uđu u kupoprodajni ugovor. Radnici nisu dobili dvije plaće. No, nećemo još u štrajk, čekamo razvoj situacije nakon 24. ožujka. Bez privatizacije nema budućnosti. Željeli bismo da nas kupi Uljanik jer smo povezani s 3. majem i bilo je suludo što su nas uopće razdvajali, rekla je Zlojutro. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter