Uljanik i Tehnomont u igri za gradnju vojnih brodova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukupno osam ponuda stiglo je u MORH na natječaj za izgradnju obalnih ophodnih brodova. Rok za prijavu bio je jučer do 11 sati, a stigle su tri samostalne ponude te pet ponuda zajednica ponuditelja. Samostalno su ponude dala hrvatska brodogradilišta Brodosplit i Brodotrogir, kao i estonski Baltik Workboats.

Što se zajednica ponuditelja tiče, tu ima nekoliko zanimljivih ponuda. Prije svega, sa šibenskom NCP Grupom nastupa nizozemski Damen, jedan od giganata brodogradnje, tvrtka među ostalima specijalizirana u izgradnji vojnih plovila. Sa strancima zajedno ide i brodogradilište Leda iz Korčule, kojem je kooperant njemački Fassmer.

Ostali su ponuditelji svi iz Hrvatske: Montmontaža Greben Vela Luka i Radež Blato; Adrija-Mar, Dalmont, EPO i I.E.L; Uljanik i Tehnomont iz Pule.

Glavni cilj natječaja bio je da se osigura posao za domaća brodogradilišta. MORH je čak to pokušao uvjetovati u natječaju, ali pravno takvo što nije bilo moguće. Na kraju je ipak većinu ponuda predala hrvatska brodogradnja, a tek u jednom slučaju je ponuda stigla direktno od stranaca. Damen je div vojne brodogradnje, i ako zbilja želi dobiti ovaj natječaj, teško da ih netko od domaćih "igrača" može nadvladati. Ali, u MORH-u drže da je dobra stvar što je bar kooperant u toj ponudi hrvatsko brodogradilište. (D. RADALJAC)


Podijeli: Facebook Twiter