Uljanik i Jadrolinija potpisali ugovor za 4 trajekta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski Uljanik gradit ce za rijecku Jadroliniju cetiri nova trajekta, a ugovor o tom poslu, vrijedan ukupno 32 milijuna eura, potpisali su danas u Rijeci predsjednik Uprave Jadrolinije Slavko Loncar i predsjednik Uprave pulskog brodogradilišta Uljanika Ante Brajkovic. 

Ugovor je potpisan na školskom brodu "Kraljica mora" u rijeckoj luci, a potpisivanju je bio nazocan i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Doncic koji je ujedno s predsjednikom Uprave Jadrolinije potpisao ugovor o upravljanju školskim brodom "Kraljica mora".

Novim brodovima Jadrolinija obnavlja flotu lokalnih linija, a završetak gradnje ocekuje se do pocetka turisticke sezone 2014. godine. Svaki od cetiri broda moci ce prevesti ukupno 616 putnika, od toga u salonu 322 putnika te 145 osobnih vozila. Brodovi ce biti dugacki po 99,8 metara, širine 17,5 metara, visine 3,7 metara, a moci ce razviti brzinu od 12,5 cvorova.

Po rijecima predsjednika Uprave Jadrolinije Slavka Loncara, ti ce brodovi za oko 10 posto povecati kapacitete za prijevoz putnika, a za oko 20 posto kapacitete za prijevoz automobila. Novi brodovi povecat ce i sigurnost plovidbe i omoguciti da budemo konkurentniji, istaknuo je. 

Loncar je podsjetio da je zadnji brod kojeg je Uljanik gradio za Jadroliniju izgraden prije 47 godina. Predsjednik Uprave Uljanika Ante Brajkovic izrazio je zadovoljstvo ugovorenim poslom isticuci da ce biti završen kvalitetno i u ugovorenom roku.

Na novinarski upit hoce li se bar jedan od brodova graditi u 3. maju, buduci da se planira privatizacija 3. maja putem Uljanika, Brajkovic je odgovorio da su u uvjetima natjecaja bile navedene specificnosti koje su razlicito definirale cijene pojedinog broda, što je uvjetovalo da Uljanik projekt ponudi kao cjelinu i da se svi brodovi grade istodobno. Cijepanje bi jednog od sudionika dovelo u nepovoljniji financijski položaj, rekao je Brajkovic dodajuci kako u Uljaniku nisu razmišljali o gradnji u 3. maju. 

Odgovarajuci na pitanja novinara, ministar Hajdaš Doncic je najavio da ce se Nadzorni odbor Jadrolinije sastati sljedeci tjedan i da ce uskoro raspisati novi natjecaj za izbor clanova Uprave Jadrolinije. Hajdaš Doncic je s predsjednikom Uprave Jadrolinije potpisao ugovor o upravljanju školskim brodom "Kraljica mora", a što je nedavno, nakon provedenog natjecaja, dobila Jadrolinija. (Hina, foto T. CIMAS/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter