Uljanik i 3. maj konkurirat će Dalekom istoku

Gianni Rossanda, predsjednik Uprave Uljanika (M. MIJOŠEK)
Gianni Rossanda, predsjednik Uprave Uljanika (M. MIJOŠEK)

Na čelo Uprave pulskog Uljanika 26. travnja izabran je Puljanin Gianni Rossanda, u Uljaniku zaposlen  od 1994. U intervjuu za Glas Istre govori o budućim koracima Uljanik grupe.

- Izabrani ste za predsjednika Uprave Uljanika nakon što ste niz godina bili član najužeg tima okupljenog u poslovnom savjetu grupacije. Znači li to kontinuitet poslovne politike?

- Ukoliko me pitate za onih nekoliko, rekao bih, povijesnih postulata Uljanika kao što je posvećenost brodu i filozofiji tog veličanstvenog proizvoda, brodogradnji kao načinu života, usmjerenosti na kupca, neovisnosti od utjecaja politike, poštovanju prema svakom radniku Uljanika, onda definitivno razgovaramo o kontinuitetu politika ne samo prethodnih uprava, već cijelog Uljanika kao sustava. No, načini i modeli provedbe tih istih načela, što je i prirodno pri promjeni generacija, bit će drugačiji, dinamičniji, jer svijet, naša konkurencija, ali i ukupno svjetsko gospodarstvo svakodnevno se mijenjaju i ne opraštaju niti jednu zakašnjelu reakciju te istovremeno zahtijevaju intenzivniji timski rad.

- Koja je vizija Uljanika, odnosno čelnog čovjeka Uljanika, koja u gore navedenoj situaciji može osigurati opstanak pulskih navoza?

- Promjena logike, spoznaja da je biznis u potpunosti drugačiji i da nema prostora za one koje se nisu u stanju brzo i beskompromisno mijenjati i prilagoditi novim prilikama, ali kroz očuvanje kontinuiteta razvoja. Ukoliko smo svjesni da je zbog velikih, nedostižnih potpora dalekoistočnih država njihovoj brodogradnji, kroz cijene materijala, kapitala i rada, vrlo teško dostići njihovu cijenu broda, koja je u pravilu niža 10 posto, ili u slučaju Kine još i više, onda u tih 10 ili više posto razlike brodovlasniku mora biti ponuđen kvalitetan, inovativan, drugačiji, isplativiji, ekološki prihvatljiviji i dugotrajniji proizvod.

- Koje konkretne značajne promjene možemo očekivati u organizaciji ili načinu rada?

- Jedan dio promjena uvodimo prvenstveno radi samog Uljanika i naše organizacijsko-poslovne logike. S druge strane, već duže vrijeme promišljamo i činjenicu da će uskoro u Uljanik grupi biti riječko brodogradilište 3. maj.

- Otkud ideja, bolje rečeno poslovni interes da se uključite u preuzimanje 3. maja?

- Suština ideje o ulasku u 3. maj prije svega se oslanja na dobar i održiv program restrukturiranja i činjenicu da je država uz veliki napor više ministarstava nakon mnogo lutanja u proteklih desetak godina odlučila sabrati sve dubioze te s EU-om ispregovarati jasan rok trajanja i načelan model, obveze svih strana kako bi se kroz maksimalno pet godina riječko brodogradilište konsolidiralo i postalo održivo.

S druge strane, u proteklom smo razdoblju izgubili određene kvalitetnije poslove, odnosno ugovore za više velikih brodova u seriji jer nismo mogli dati dovoljno kratak rok. U sinergiji s Rijekom bit ćemo u mogućnosti i na takav način poboljšati svoju tržišnu poziciju. (Razgovarao Cristian Bruno GALIĆ; snimio Milivoj MIJOŠEK)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter