Uljanik grupa želi preuzeti TESU

Pogon TESU-a (M. MIJOŠEK)
Pogon TESU-a (M. MIJOŠEK)

Uljanik grupa iskazala je interes za preuzimanje Uljanik TESU-a te je u skladu s pozivom dostavila pismo namjere Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP), bio je kratak i jasan odgovor koji smo jučer dobili iz Uljanikove službe za odnose s javnošću. Naime, jučer je istekao rok u kojem su potencijalni ulagači trebali CERP-u predati pismo namjere za kupnju pulske Tvornice električnih strojeva i uređaja. Centar je početkom mjeseca treći put objavio javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju TESU-a, dosad se nije javio nitko, iako je bilo zainteresiranih potencijalnih ulagača koji su o tome razgovarali s Upravom.

Je li bilo još investitora koji su predali pismo namjere jučer u CERP-u nismo uspjeli doznati. No, nakon zatvaranja ovog poziva, Centar će donijeti odluku o početnoj cijeni, uvjetima i provedbi postupka prikupljanja obvezujućih ponuda, pa će investitori biti pozvani da podnesu takve ponude. U sindikatima koji djeluju u Uljaniku i TESU-u takvu su namjeru Uljanik grupe i priželjkivali jer smatraju da je riječ o kompatibilnim tvrtkama koje bi mogle zajednički rasti. No, problem su dugovi koje je stvorila bivša Uprava, zbog čega je TESU ostao dužan Poreznoj upravi, odnosno državi kao svom vlasniku, koji ovrhama naplaćuje dug. Radnici zbog toga nisu dobili nekoliko plaća. Posljednja, ona za lanjski listopad, isplaćena im je proteklog petka.   

I sindikati i Uprava tvrde da posla ima, o čemu svjedoče sklopljeni ugovori za izgradnju 20 agregata za rusku željeznicu,

- Da posla ima govori i činjenica da je ovih dana stigla ponuda za stotinu novih agregata za rusku željeznicu. O potencijalu toga posla, o potrebi rekonstrukcije 9.000 ruskih lokomotiva, ne treba ni govoriti. TESU je jedini proizvođač generatora za taj posao i novu je ponudu dobio na temelju inovativnog i u praksi ispitanog proizvoda. Vrijednost te narudžbe koja bi se trebala realizirati u 2016. godini je sedam milijuna eura, što za 50 posto premašuje prihod u dobrim godinama. To nije jedini posao koji TESU namjerava obavljati. No, njegov daljnji rad ovisi o državnim institucijama i njihovoj odluci hoće li TESU živjeti i raditi ili će sve to zanemariti i uništiti poduzeće, a radnike učiniti socijalnim slučajevima koji će pasti na teret države, upozorio je nedavno u našem listi Rajko Kutlača, pulski povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije. Sindikati također podržavaju mogućnost da se dio dugova riješi predstečajnom nagodbom. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter