Uljanik grupa: U "3. maju" porinut tanker "Santiago I"

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je u riječkom  brodogradilištu prisustvovala porinuću broda Santiago Goran Š
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je u riječkom brodogradilištu prisustvovala porinuću broda Santiago Goran Š

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila je jučer kuma brodu koji je sa trećemajskih navoza porinut u more. Riječ je o produkt tankeru, ukupne nosivosti 50.000 tona, koji se u "3. maju" gradi za španjolsku kompaniju Marflet Marine i nosit će ime "Santiago I". Svečanosti u riječkom brodogradilištu, uz brojne uzvanike, bio je nazočan i veleposlanik Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj Eduardo Aznar Campos. 

Uz riječi zahvale na ukazanoj joj časti da bude kuma brodu, predsjednica Grabar-Kitarović najprije je čestitala svim riječkim brodograditeljima na još jednoj novogradnji kojom su, kako je istaknula, iznova potvrdili svoju tradiciju i kompetenciju u gradnji brodova, pa i onih najsloženijih. Grabar- Kitarović naglasila je da hrvatska brodogradnja zauzima visoko mjesto u svijetu te da čini važan dio nacionalnog gospodarstva. 

Zahvalila je hrvatska predsjednica i španjolskoj delegaciji na vjeri koju su imali u hrvatsku brodogradnju i u teškim vremenima Domovinskog rata s obzirom na to da je kompanija Marflet bila jedna od rijetkih koja u tim ratnim godinama nije otkazala ugovorene brodove na hrvatskim navozima. Time su, dodala je Grabar-Kitarović, pomogli očuvanju radnih mjesta vrijednih hrvatskih brodograditelja.  

Prije simboličnog čina razbijanja boce šampanjca, Kolinda Grabar-Kitarović poželjela je "3. maju" i Uljanik grupi, kao i cijeloj domaćoj brodogradnji daljnje uspjehe u poslovanju.  

Na dugu suradnji koju imaju sa pulskim Uljanikom osvrnuo se vlasnik Marfleta Carlos Cremades koji se prisjetio 1991. godine kada su prvi put došli u pulsko brodogradilište te, unatoč ratu i potezima drugih brodovlasnika, odlučili da neće povući i otkazati ugovorene novogradnje.  

- Ta duga suradnja i stečeno povjerenje danas je preraslo u odnos kojeg slobodno mogu nazvati prijateljskim, zaključio je vlasnik Marfleta. Da 183 metra dugi i 32 metra široki tanker za prijevoz nafte, naftnih prerađevina i kemikalija uspješno "dotakne" more pobrinuo se tim koji je vodio porinuće, na čelu sa Željkom Vučkovićem, a riječi blagoslova za mirno more i dugu uspješnu plovidbu uputio je velečasni Luka Lučić dok je uvodne pozdravne riječi svim uzvanicima uputio direktor "3. maja" Domagoj Klarić.  

Kolinda Grabar-Kitarović zadržala se kratko i s okupljenim radnicima "3. maja", a priliku za jedan "selfie" s predsjednicom dobili su i kooperantski radnici Stefo Paurević i Sabahudin Aljić s kojima se najviše zadržala u razgovoru. 

Ovo je treće porinuće u "3. maju" ove godine, a do konca godine planirano je još jedno. Jučer porinuti "Santiago I" je sestrinski brod "Panagia Thalassini", identičnog tankera koji je u fazi završnog opremanja u pulskom brodogradilištu i do konca ove godine trebao bi biti isporučen Marfletu. Ovo je prva godina u kojoj se riječko brodogradilište, nakon privatizacije i restrukturiranja, vraća "staroj" dinamici realiziranih porinuća i primopredaja brodova u jednoj godini.  

Posljednja rang-lista koju je, temeljem analize Fininih podataka o poslovanju poduzetnika u 2015. godini, napravila HGK-Županijska komora Rijeka pokazuju da je upravo "3. maj", kao dio Uljanik grupe, već prošle godine zauzeo prvo mjesto među deset najvećih poduzetnika u Primorsko-goranskoj županiji po ostvarenoj dobiti i vrijednosti izvoza. (Orjana ANTEŠIĆ) 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter