Uljanik grupa bilježi niz narudžbi

Ilustracija (Milivoj MIJOŠEK)
Ilustracija (Milivoj MIJOŠEK)

Devet brodova u Uljaniku te 27 teglenica i šest brodova s opcijom za još 33 teglenice u 3. maju upisano je u knjigu narudžbi dvaju brodogradilišta pulske Uljanik grupe. Kako nam je pojasnio direktor tvrtke Uljanik Poslovno informacijski sustavi Hrvoje Markulinčić, na brodograđevnom se tržištu ipak pojavljuju znakovi intenzivnijih aktivnosti.

- Uljanik grupa prati događanja na tržištu i u sljedećem razdoblju očekujemo otvaranje novih poslova te zaključivanje ugovora onih projekta koji su već neko vrijeme u tijeku, a slijedit će dosadašnju orijentaciju Uljanika, gradnju složenijih tipova brodova veće dodane vrijednosti, istaknuo je Markulinčić.

Pulsko brodogradilište u svojoj knjizi narudžbi je još u prošloj godini upisalo i za ovu godinu krenulo s isporukom četiri trajekta za domaću brodarsku kompaniju Jadroliniju. Ugovorena su još dva trajekta namijenjena prijevozu putnika, kamiona i drugih vozila u području Kaspijskog mora. Uljanik će u ovoj godini graditi i jednu ribaricu, odnosno krmenu kočaricu.

Za sada posljednja gradnja u Uljaniku je višenamjenski brod za više vrsta specijalnih radova na moru.

Riječko brodogradilište ima ugovorenu gradnju sa švedskom kompanijom Wisby Tankers A.B. za četiri barže - teglenice za prijevoz asfalta, za tri teglenice za prijevoz plina LPG i 20 teglenica za prijevoz sirove nafte. U opciji su još i tri barže te 30 teglenica.

U vrijeme kada se cijene energenta i materijala penju u nebo, Uljanik grupa očito dobro stoji. Neslužbeno doznajemo da bi se u skorije vrijeme mogle očekivati još neke konkretne narudžbe kako za pulsko, tako i za riječko brodogradilište. (Cristian Bruno GALIĆ)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter