Uljanik gradi višenamjenski brod za kompaniju Sofidra

Brodogradilište Uljanik (Arhiva / D. MEMEDOVIĆ)
Brodogradilište Uljanik (Arhiva / D. MEMEDOVIĆ)

Pulsko brodogradilište Uljanik u svojoj knjizi narudžbi ima još jedan ugovoreni brod. Menadžment Uljanika je ovih dana s kompanijom Sofidra S.A. potpisao ugovor o gradnji sofisticiranog višenamjenskog broda za više vrsta specijalnih radova na moru, točnije za polaganje kablova pod morem. Radi se o brodu ukupne dužine 138 i širine 32 metra kojeg pogone dva elektro okretna propelera snage od po 3.000 kilovata.

Oprema koja je za to predviđena je rotacijski koloturnik unutar broda na kojem je namotan kabel koji se sustavom vodilica, natezača i valjkova za pokretanje kabela vodi po otvorenoj palubi do krme broda i polaže na morsko dno. Brod ima mogućnost polaganja više kabela istovremeno, kao i zatrpavati kanale na morskom dnu u koje su položeni kabeli.

Smještaj je osiguran za 75 osoba, a brod ima mogućnost ugradnje platforme za prihvat helikoptera.

Ugovaranjem i gradnjom navedenog broda Uljanik je potvrdio povjerenje grupe Jan De Nul kao jedne od vodećih kompanija s područja dredginga i složenih pomorsko podmorskih i off shore radova. To potvrđuje i činjenica da je istovremeno sa kompanijom Sofidra S.A. potpisan i dodatni opcijski ugovor za gradnju još jednog broda. Navedeni projekt u potpunosti je u skladu sa strategijom Uljanika o projektiranju i gradnji složenih i sofisticiranih brodova, stav je uprave Uljanika. (C. B. G.)


Podijeli: Facebook Twiter