Uljanik dostavio pismo namjere 3. maju

(S. RADOLOVIĆ)
(S. RADOLOVIĆ)

Iz neslužbenih, ali dobro upućenih izvora doznajemo da je Uljanik d.d. dostavio pismo namjere za davanje ponude za kupnju trećemajskog brodogradilišta. Podsjetimo, odmah nakon okončane dokapitalizacije pulskog brodogradilišta posljednjeg dana prošlog mjeseca Nadzorni odbor Uljanika dao je suglasnost Upravi da ide prema Vladi s formalnim iskazivanjem interesa za kupnju riječkog "susjeda". Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji se sastao s predstavnicima Sindikata metalaca Hrvatske iz sva četiri brodogradilišta, po tom je pitanju samo kazao da ne može prejudicirati kakva će sama ponuda Uljanika biti, doznajemo od glavnog povjerenika "metalaca" u riječkom škveru Juraja Šoljića koji je bio na sastanku s ministrom Vrdoljakom.

Na tom je sastanku dogovoreno da će Ministarstvo gospodarstva prije potpisivanja ugovora o kupnji i preuzimanju bilo kojeg brodogradilišta ugovore predočiti predstavnicima sindikata kako bi kompletan proces bio transparentan i ne bi otvarao bilo kakve razloge za sumnje, stoji u objavi iz SMH-a. "Metalci" traže da se na sadašnjem lokalitetu riječkog brodogradilišta zadrži tehnološka cjelovitost procesa izgradnje broda što, prema Šoljićevim riječima, znači i zadržavanje dijela službi prodaje i nabave, kao i tehničkog ureda.

- Tražimo da se 25 posto plus jedna dionica zadrži u radničkim rukama, bilo da je riječ o privatizaciji brodogradilišta ili parcijalnim privatizacijama društava unutar grupe "3. maj". Također, zahtijevamo i puno poštovanje prava iz radničkih odnosa i kolektivnih ugovora, prenio je jučer Šoljić, od kojeg doznajemo i da u sindikatu barataju prvim grubim procjenama iznosa kojeg će država trebati za zbrinjavanje viška radnika u 3. maju. Riječ je, navodno, o svoti od 100 milijuna kuna. (O. ANTEŠIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter