Uljanik će četiri trajekta graditi istovremeno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na brodu Kraljica mora jučer je u riječkoj luci svečano potpisan ugovor o gradnji četiriju trajekta za Jadroliniju ukupno vrijedna 32 milijuna eura, a potpisali su ga Slavko Lončar u ime Jadrolinije i prvi čovjek pulskog Uljanika Antun Brajković, koji je odgovarajući na novinarska pitanja demantirao opciju po kojoj bi dio posla u gradnji trajekata mogao biti obavljen u riječkom 3. maju. Trajekti su kapaciteta 616 putnika i 145 automobila, a u bijeloj floti trebali bi biti već u sezoni 2014. godine.

- Zbog specifičnih uvjeta natječaja bilo je i specifično davanje ponuda. Različito su definirane cijene pojedinog broda, pa nam je uvjetovano da ponudimo projekt kao jednu cjelinu, što znači da smo pristupili poslu tako da sva četiri broda gradimo istovremeno. To podrazumijeva da bi svako cijepanje posla dovelo jednog od sudionika u izgradnji u vrlo nepovoljan financijski položaj. Zbog toga nismo još razmišljali o gradnji u 3. maju, rekao je Brajković.

Novi trajekti ulaze u red najvećih brodova Jadrolinije. Bit će dugi 100 metara, a široki 17,5 s gazom od 2,4 metra. Predviđena snaga motora je četiri puta 450 kW, a brzina 12,5 čvorova. Od ukupnog kapaciteta za 616 putnika u salonu je predviđen smještaj za 322 putnika.

Odmah nakon što je potpisan ugovor o preuzimanju broda "Kraljica mora" Slavko Lončar je najavio da školski brod ide u brodogradilište Punat na dokovanje i primjereno održavanje kako bi bio ispravan i kako bi se otklonili nedostaci nastali tijekom gradnje broda. (D. P./NL)

Brajković: Uljanik i 3. maj bit će dva potpuno ravnopravna brodogradilišta Uljanik grupe

- Sigurno je da će se u 3. maju i nadalje raditi brodovi. Riječko brodogradilište apsolutno će zadržati svoju autonomiju jer se ne isplati dva brodogradilišta spajati u jedno. Bit će to dva ravnopravna brodogradilišta u Grupi, naglasio je predsjednik Uprave Uljanika Anton Brajković

Brajković, odbacujući tako javno iznesene sumnje nekih političkih stranaka i aktera u Rijeci o tome da bi se u 3. maju u budućnosti mogli samo raditi dijelovi brodova za Uljanik.

- Prilagođavat ćemo se stanju na svjetskom tržištu ponude i potražnje i zajedno raditi na tome da popunimo knjigu narudžbi i jednog i drugog brodogradilišta, kazao je Brajković te dodao kako već sada Uljanik i 3. maj zajedno pregovaraju oko nekih poslova. (O. A./NL)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter