Uljanik Brodogradilište u pregovorima o projektu Green blast

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mali i srednji poduzetnici još se uvijek mogu prijaviti na natjecaj EU-a CIP eko-inovacije koji je otvoren 8. svibnja, traje do 6. rujna, a ima ukupan fond od 35 milijuna eura.

Financira se polovica ukupne vrijednosti projekata cija je prosjecna srednja vrijednost 1,4 milijuna eura. Natjecaj za eko-inovacije jedini je na koji se poduzetnici mogu izravno javiti, u tom programu Hrvatska sudjeluje od 2008. godine, a za ovu je godinu platila clanarinu od 1,7 milijuna eura, zbog cega je nužno povuci što više sredstava iz europskih fondova, porucila je poduzetnicima u pulskoj Županijskoj gospodarskoj komori Snježana Ivic-Pavlovski iz Ministarstva poduzetništva i obrta, nacionalna koordinatorica CIP EIP programa.

- Eko-inovacija jest proizvod, usluga ili proizvodni proces koji ima pozitivan utjecaj na okoliš i koji optimizira proizvodni proces. To ne mora biti nešto novo, nevideno, dovoljno je unaprijediti proizvodni proces, na primjer smanjiti potrošnju vode u proizvodnji, kazala je Ivic-Pavlovski.



Novcem od ovog natjecaja ne financira faza istraživanja i razvoja, nego gotov proizvod koji ima tržišni potencijal. Prioriteti za financiranje su recikliranje, proizvodnja hrane i pica, gradevinarstvo, voda, zeleno poslovanje i pametna javna nabava. Eko-inovacije financiraju se zato što u EU-u u segmentu eko-industrije ima gotovo 3,5 milijuna radnih mjesta.

Kao primjer uspješnog korištenja sredstava naveden je projekt RUCONBAR, odnosno hrvatski konzorcij koji je osmislio barijeru za zaštitu od buke u koju je ugraden inovativni materijal - reciklirana guma.

Projekt Green blast u režiji pulskog Uljanik-Brodogradilišta još je u fazi pregovora s Bruxellesom, a rijec je o inovativnoj primjeni otpadnog stakla u tzv. pjeskarenju, odnosno pripremi površina za bojanje.

Vito Radolovic, samostalni projektant u brodogradilištu, kaže da se zasad koristi metalni medij koji se odlaže kao otpad, dok bi se stakleni otpad mogao ponovno iskoristiti kao sirovina za proizvodnju opeke.

Projekt je vrijedan oko dva milijuna eura, a odluka o tome hoce li biti prihvacen trebala bi pasti u iducih mjesec, dva. Dosad je Uljanik-Brodogradilište sudjelovalo u programima FP6 i FP7 s tri projekta.

O sedmom okvirnom programu (FP7), odnosno europskom programu za istraživanje i tehnološki razvoj, koji u razdoblju od 2007. do 2013. ima na raspolaganju više od 50 milijardi eura, govorio je Goran Zekovic s Hrvatskog instituta za tehnologiju.



Fokusirao se na dio tog programa, natjecaj "Istraživanje u korist malih i srednjih poduzeca", koji ce omoguciti malim i srednjim tvrtkama da od istraživackih institucija dobiju gotova istraživanja placena europskim novcem, a da poduzetnici kasnije postanu vlasnici rezultata tih istraživanja i na temelju toga kreiraju nove proizvode i usluge. Natjecaj ce biti objavljen polovicom srpnja, a trajat ce do polovice studenog.

Sedmi okvirni program u cjelini je pak puno širi i odnosi se na veliki broj razlicitih natjecaja razlicitih podrucja znanosti i tehnologije, kao i nekih drugih potprograma koje sadrži taj program, a odnose se, uz ostalo, na razvoj ljudskih potencijala i znanstvenika. (M. VERMEZOVIC IVANOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter