Uljanik bi mogao graditi brodove za Indoneziju

Indonezijska Vlada zainteresirana za uvoz Uljanikovih brodova (M. ANGELINI)
Indonezijska Vlada zainteresirana za uvoz Uljanikovih brodova (M. ANGELINI)

Mogućnosti suradnje, trgovine, indonezijskog investiranja u Istru, ili pak mogućnosti izvoza u Indoneziju, posebice brodova, bile su glavne teme današnjeg sastanka indonezijske delegacije s istarskim županom Valterom Flegom i pulskim gradonačelnikom Borisom Miletićem održanim u prostorijama Istarske županije. Nakon radnog sastanka koji je bio zatvoren za javnost Flego je među ostalim rekao da je Indonezija 15. ekonomija svijeta i da vjeruje da postoji puno prostora za suradnju.

- Spojit ćemo ih s mnogim istarskim trgovačkim društvima da bi se vidjele mogućnosti suradnje, posebno s brodogradilištem Uljanik, rekao je Flego te dodao da su Indonežani itekako zainteresirani za mnoge naše proizvode u raznim segmentima, ne samo u turizmu, poljoprivredi, nego u prerađivačkoj industriji. Istaknuo je da žele razgovarati te da vjeruje da u zemlji s 245 milijuna stanovnika ima prostora za vrlo konkretnu suradnju.

Miletić je pak istaknuo da je Indonezija velika zemlja s mnogobrojnim otocima kojoj je cilj do 2025. godine ostvariti bolju povezanost morskim putem, stoga su joj potrebni brodovi.

- Ako u Puli znamo nešto raditi, to je onda duga tradicija brodogradnje, više 150 godina. Veseli stoga posjet brodogradilištu i mogućnost ostvarivanja konkretne suradnje i poslovnih odnosa da bi naš Uljanik proizvodio brodove, a indonezijski otoci bili bolje povezani, rekao je Miletić.

Čelnik delegacije indonezijskog parlamenta Surahaman Hidayat kazao je da Indonezija ima puno otoka, dugu pomorsku tradiciju te da trebaju kvalitetne brodove.

- Vjerujemo da se možemo osloniti na kvalitetu gradnje brodova u Puli, posebice zbog iskustva stručnjaka za brodogradnju. U tome vidimo najveći potencijal za suradnju u ovom sektoru, rekao je Hidayat. Zadovoljstvo posjeta Hrvatskoj i Puli izrazio je indonezijski ambasador Agus Sardjana kazavši da ih jako zanima što Uljanik ima za ponuditi, a zanimaju ih i njegovi proizvodi.

- Mi imamo puno otoka i naša vlada ih je odlučila povezati. Trebat ćemo stoga puno brodova svih veličina i vrsta, zaključio je Sardjana. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter