Uljanik bez većinskog vlasnika

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

I službeno je objavljeno da je dokapitalizacija pulskog Uljanika uspjela. Moglo bi se reći da je bilo "na knap" s obzirom na to da je prag uspješnosti od najmanje 1.118.127 kupljenih dionica "prebačen" za svega 1.870 dionica. Drugim riječima, u provedenom postupku dokapitalizacije strateški investitori upisali su i do četvrtak u ponoć, dokad je bio zadnji rok, uplatili 1.119.997 novoizdanih dionica pulskog brodogradilišta, čime je temeljni kapital škvera povećan za 100,8 milijuna kuna i sada iznosi 302,06 milijuna kuna.

Prema našim prvim izračunima, udio dojučerašnjih većinskih vlasnika Uljanika, a to su radnici koji su u provedenom ESOP-u u srpnju ove godine postali vlasnici 58,09 posto dionica odnosno sveukupno oko 70 posto, kad se tome pribrojilo oko 12 posto dionica koje su radnici ranije otkupili, sada je spao na manje od 47 posto dionica. Značajka ove Uljanikove dokapitalizacije je da nema većinskog vlasnika što je zapravo cijelo vrijeme i bio cilj ove privatizacije.

Iz Uprave Uljanika zasad su objavili samo zbirne podatke, ne navodeći tko je i u kojem točno iznosu sudjelovao u ovoj dokapitalizaciji. Jedino što navode je da "strukturu ulagatelja u nove dionice čine osiguravajuća društva s 30 posto, mirovinski fondovi s 25 posto, pravne osobe s 25 te investicijski fondovi s 20 posto".

Namjeru da sudjeluju u povećanju temeljnog kapitala pulskog škvera, podsjetimo, javno su, na Burzi, objavili iz Adris grupe, Tankerska i Uljanik plovidbe te Croatia osiguranja. Međutim, iz upućenih, ali neslužbenih izvora doznajemo da se broj ulagatelja penje na njih petnaestak. Moćni i financijski potentni Adris, čini se, nije najveći pojedinačni ulagač. Na slučaju Uljanika, kako stvari stoje, izdašnijim su se pokazali iz Croatia osiguranja. Ipak, najtočnija slika pokazat će se kod objave nove vlasničke strukture sada u potpunosti privatiziranog pulskog brodogradilišta. Najbrojni su, izgleda, bili "mirovinci". Čuli smo i neprovjerenu informaciju da se navodno uključio i Danko Končar, ali navodno s manjim iznosom.

Predstavnici dojučerašnjih većinskih vlasnika Uljanika, sindikalisti Rajko Kutlača iz Sindikata Istre i Kvarnera te Đino Šverko iz Sindikata metalaca, zadovoljni su što je druga faza privatizacije uspjela. (O. ANTEŠIĆ/NL)

OPŠIRNIJE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter