Uljanik bez novih ugovora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uljanik je u devet mjeseci 2009. prihodovao gotovo dvije milijarde kuna, tocnije 1,98 milijardi, te ostvario neto dobit od 31,3 milijuna. U citavom proteklom desetljecu, otkako se dostupni javni podaci, tako velike brojke nikad nije ostvarila pulska brodogradevna grupacija, u koju je ukljuceno osam tvrtki, a od kojih je Brodogradilište najvece, jer na nju otpada više od 90 posto ukupno ostvarenih prihoda. U odnosu na devet mjeseci 2008., sada je Uljanik ostvario rast prihoda za cak 27,6 posto te rast neto dobiti od 13,8 posto.

Od 2000. do 2007. godine društvo je ostvarivalo devetomjesecni prihod od 880 do 1.334 milijuna kuna, a sada - gotovo dvije milijarde kuna! Dakle, u ovogodišnjih devet mjeseci Uljanik je prihodovao dvostruko više nego je to bio prosjek za taj dio godine u citavom proteklom desetljecu.Sukladno dosadašnjem trendu, valja ocekivati da ce društvo do kraja godine uknjižiti više od 2,35 milijardi kuna, koliko iznosi rekordan prihod u ovom društvu ostvaren 2000.

Na prvi pogled bi se moglo zakljuciti da su ove godine ostvareni rezultati zapravo šminkanje pred najavljenu privatizaciju. No, nije tako. Oni su plodovi dobrih ugovora o gradnji brodova sklopljenih 2007. i ranije. Naime, sve što je tada ugovoreno osiguralo je da brodogradilište ima posla u 2008., 2009., 2010. i cak 2011. godini.

Nakon toga, u 2008. su ugovorili dva broda za prijevoz stoke ukupne vrijednosti 250 milijuna dolara. No, talijanski Shiba Ships odgodio je kupnju ta dva broda. Glasnogovornik Uljanika Hrvoje Markulincic nedavno je izjavio da je rijec o ugovoru u pripremi, koji je do daljnjeg odgoden zbog nemogucnosti financiranja. Dakle, Uljanik ima posla da gradnju još dva jaružara pored onog koji bi uskoro mogli porinuti u more i onog koji se oprema. Zatim, u knjizi narudžbi su još tri višenamjenska broda za prijevoz automobila i kontejnera za talijansku Grimaldi Grupu. Nakon toga knjiga narudžbi je prazna.

Brodovlasnici koji bi bili spremni graditi brodove su sada jedina slamka spasa za uljanikovce. Ne pojave li se, Uljanik ce poceti jesti svoju supstancu i ona bi se vrlo brzo mogla ispariti, a sjecanje na dvije milijarde kuna prihoda i 31 milijun kuna dobiti ostvarenih u devet mjeseci 2009. bit ce samo uspomena na stara dobra vremena.


Podijeli: Facebook Twiter