Ulja Salvela Aurum i Salvela Buža apsolutni šampioni

Salvela Aurum i Salvela Buža nagrađeni u Zagrebu (Arhiva)
Salvela Aurum i Salvela Buža nagrađeni u Zagrebu (Arhiva)

Na ovogodišnjem prvom zagrebačkom Festivalu maslina koji je proteklog vikenda održan na Zagrebačkom velesajmu, ponovno su briljirala istarska maslinova ulja. Festival je održan u organizaciji Udruge branitelja Zagrebačkog velesajma i Zagrebačkog maslinarskog instituta čiji nam je predsjednik Krunoslav Kovačević potvrdio da se tijekom dvodnevne smotre, ocjenjivalo 85 uzoraka ulja kojima su se predstavili maslinari iz čitave Hrvatske, a sajam je u dva dana posjetilo nekoliko tisuća Zagrepčana.

Višestruki šampion

- Jedan od glavnih ciljeva festivala bio je okupiti maslinare iz svih krajeva kako bi svoje proizvode predstavili zagrebačkoj publici kao velikom potrošačkom centru, kazao je Kovačević, potvrdivši da su apsolutnim šampionom i pobjednikom festivala proglašena istarska ulja Salvela Aurum i Salvela Buža Agroprodukta.

Marko Krstačić, predstavnik proizvođača, pojašnjava da su se na ovogodišnjem prvom izdanju Festivala predstavili s uljem Salvela Aurum koje je proglašeno najboljim u kategoriji višesortnih ulja, dok je Salvela Buža proglašeno najboljim uljem u kategoriji monosortnih ulja.

- Salvela Aurum je već dvije godine šampion na hrvatskim natjecanjima kao što su Maslina u Splitu i manifestaciji Noćnjak, a ova posljednja nagrada u Zagrebu dodatna je potvrda našoj kvaliteti i trudu kojeg kontinuirano ulažemo, kazao je Krstačić.

Podsjetio je da je Salvela Buža ranije višestruko nagrađivana kako na svjetskim, tako i na raznim hrvatskim sajmovima, dodajući da su u Zagrebu proglašeni šampionima cijelog natjecanja. Inače, radi se o autohtonoj istarskoj sorti u čijem ulju prevladava varijetet buže ženske u odnosu na bužu mušku. U ekstra djevičanskom maslinovom ulju sorte buža, nije rijetkost osjetiti okus aromatičnog bilja te cvjetnog mirisa pa upravo zbog tih svojih osobina često na natjecanjima zauzima visoka mjesta. 

S druge strane, Salvela Aurum autorsko je ulje od autohtonih sorti, a oba su ulja uzgojena u masliniku u Barbarigi koji je specifičan zbog svog jedinstvenog položaja jer se nalazi u neposrednoj blizini mora s pogledom na otočje Brijuni.

Maslinici na 35 hektara

Krstačić naglašava da na toj lokaciji na 35 hektara imaju zasađeno oko 11 tisuća maslina, rekavši da se u samom srcu maslinika nalaze sačuvani ostaci antičke uljare, a preradu maslina obavljaju u vlastitoj uljari u Vodnjanu. Nasadi daju ulje iznimne kvalitete zahvaljujući povoljnim zemljopisnim i mikroklimatskim uvjetima. Posjetimo, kako je upravo njihova uljara lani na manifestaciji Maslina Split proglašena šampionskom, odnosno najboljom uljarom u Hrvatskoj.

Osim izlaganja i prezentacije vrhunskih ulja na ovogodišnjem prvom izdanju Festivala maslina, brojni posjetitelji mogli su sudjelovati na stručnim predavanjima, radionicama, edukaciji o nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti maslinovog ulja, a u sklopu manifestacije, organizirana je i izložba opreme i sredstava za maslinarstvo. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter