Ulja Milenka Marjanovića nagrađena na smotri u Splitu

Milenko Marjanović
Milenko Marjanović

S velike međunarodne manifestacije pod nazivom "Maslina Split 2013." Puljanin Milenko Marjanović vratio se s pet medalja i dvije plakete. Riječ je o manifestaciji na kojoj su sudjelovali maslinari i uljari iz deset mediteranskih država, i to ukupno 875 natjecatelja s 890 uzoraka.

Marjanović je za svoje maslinovo ulje San Antonio dobio četiri zlatne i jednu srebrnu medalju te plakete za maslinara s najviše osvojenih odličja i za izgled pakovine.

- Išli smo na poziv, jer smo željeli vidjeti što se zbiva na tom dijelu tržišta. Ušli smo poput uljeza, a pokupili smo im sve. Svoju smo kvalitetu maslinovog ulja već dokazali ušavši lani na listu najpoznatijeg svjetskog portala maslinara, monocultivaroliveoil.com, među stotinu najboljih maslinara na svijetu. I prema tim objavljenim podacima vidljiva je kvaliteta i odlike naših maslinovih ulja, ali i usporedba s kvalitetom ulja ostalih maslinara.

Naše su ocjene sve iznad 9, u klasifikaciji do 10 mogućih, a slobodne masne kiseline su nam između 0,9 i 0,12 u odnosu na vrhunske koje su 0,15, ponosno nam je ispričao Marjanović pokazujući nam osvojene medalje i plakete na posljednjem natjecanju.

Zlatne medalje pripale su mu za maslinova ulja istarske bjelice, karbonace, buže ženske vodnjanske i buže puntože, dok je srebro osvojilo ulje leccino.

- Na 30-ak hektara zemljišta na Vodnjanštini, na stanciji St. Antonio, supruga i ja imamo 7.500 maslina. Cilj nam je zaokružiti ih na 10 tisuća i dobiti oko 15 tisuća litara ulja. Sada nam je tek treća godina i iznenađeni smo i količinama i kvalitetom tog ulja. No, to mogu zahvaliti profesoru koji me doista dobro podučio, a riječ je o Luigiju Cafalanu iz Barija, inače predsjedniku europskog društva za maslinarstvo. Upravo zahvaljujući njemu mogu reći da sam već lani uspio proizvesti tisuću litara ulja, iako je riječ o mladim maslinama koje inače daju malo ulja. Ali, ispalo je odlično, kaže nam Marjanović.

Nakon ovako dobrih rezultata sljedeći korak je slanje uzoraka u New York i Tokio, pa u Milano da bi se ulje San Antonio konačno pozicioniralo na svjetskom tržištu vrhunskih ulja. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter