Ulja manje, ali je izvrsne kakvoće - 10 % više cijene


Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu, osim što je sada već jedna od najboljih gastronomskih manifestacija u Istri u posezoni, pravo je mjesto da se maslinari osvrnu na aktualnu maslinarsku godinu. Iako neke uljare još uvijek rade, velik dio maslinara svoj je urod pobrao i već sada može ocijeniti ovu godinu. A ona je, barem tako kažu maslinari, odlična.

Iako je bilo nešto manje maslina nego lani, jer je suša na proljeće osušila cvijet, činjenica je da je suho i toplo vrijeme pogodovalo očuvanom plodu koji nisu napale bolesti i štetočine. Zato je ulje ove godine izvrsne kakvoće, a neki maslinari tvrde čak i najbolje u zadnjih desetak godina.

- Po meni je godina bila idealna. Količina nije bila dovoljna, ali kvaliteta je odlična. Najbolja od kada se bavim maslinarstvom, a maslinarstvom se bavim od kada sam se rodio. Ove smo godine dosegnuli plafon. Mogu se pohvaliti i da sam imao više ploda nego lani. Neke lokacije koje lani nisu baš najbolje rodile, imale su čak 500 posto više ploda nego lani. Mi smo prošli dobro. Visoke temperature i sunce bili su idealni da se ne razmnožavaju  štetočine, kazao nam je maslinar Igor Kocijančić iz Kaštelira.

Zbog iznimne kvalitete odlučio je ove godine povisiti cijene svoga ulja za desetak posto.

- Dosta njih diže cijene. Dijelom zbog visoke kvalitete, a dijelom zbog toga jer je ove godine manje ulja. Realno bi trebalo cijene još više dignuti, ali tržište to ne prepoznaje. Potrošačima je svejedno jesmo li ove godine napravili više ili manje ulja, zaključio je Kocijančić.

Odličnom kvalitetom pohvalili su se i vodnjanski maslinari, iako ih je ove godine zadesila velika suša zbog koje je proglašena i elementarna nepogoda. Bez obzira na značajno manje količine, manjak ploda od lani uspjeli su nadoknaditi višim randmanom.

- Ove godine ulja su iznimno dobra i među najboljima je u zadnjih pet-šest godina. Za kvalitetu našeg ulja znam da je dobra jer smo napravili kemijsku analizu i panel i svi rezultati su fenomenalni. Kiseline su manje skoro za duplo u odnosu na lani. Dakle, ulja su vrhunska, i od lanjskih bolja za barem 40 posto. Jedino su količine bile manje. Mi smo, primjerice, imali 50 posto manje uroda. Ipak, randmani su nam bili fenomenalni. Za razliku od lani, na 100 kilograma maslina imali smo po  četiri do pet litara ulja više. Dakle, bili su viši za 40 do 50 posto. Da bi ipak nadoknadili manjak ulja, digli smo cijenu za deset posto, kazao nam je nagrađivani maslinar Matteo Belci iz Vodnjana. (B. BAN, snimio M. ANGELINI)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter